Производители разписват с "Булгартабак" стратегия за 5 г. (ОБЗОР)

Производители разписват с  "Булгартабак" стратегия за 5 г. (ОБЗОР) | StandartNews.com

Стопани питат Радан Кънев къде да си продадат балите

Представители на тютюнопроизводителите от различните браншови организации и членове на Управителния съвет на "Булгартабак" сядат на масата днес, за да разпишат петгодишна стратегия за спасяването и развитието на тютюневия бранш у нас. Това съобщи по време на митинга в подкрепа на "Булгартабак" в Свиленград председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков.

Навръх 50-годишния си юбилей той и още стотина производители на тютюн и работниците им от Хасковско и Първомайско излязоха на митинг в центъра на Свиленград днес.

На паркинга пред сградата на местното читалище те донесоха няколко бали тютюн и ги разпиляха по плаца, като по този начин символично показаха какво се случва в бранша заради политиканстването, което идва от някои кръгове. Много категорично тютюнопроизводителите се обявиха в подкрепа на "Булгартабак" и посочиха управляващия опозиционер Радан Кънев чрез плакатите си като едно от лицата виновници за ситуацията. На изнесените постери те бяха написали: "Радане, на кого да продадем тютюна си??? След като се ликвидира "Булгартабак" по твое настояване, какво ще правят всички тютюнопроизводители?".

Тютюнопроизводителите развяха и плакати в подкрепа на политиката на премиера Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева и ги призоваха: "Продължавайте да стоите зад нас!"

"Булгартабак" ще го затворят, ще го купят, защото има кой да го купи, но какво ще правим ние стотиците тютюнопроизводители, кой ще храни семействата ни?", питаха хората. Единият от лидерите им Живко Желев, заместник-председател на НКТБ, пък обеща лично да отиде на жълтите павета, за да попита Радан Кънев къде да продаде тютюна си.

Според председателя на НКТБ Асен Кичуков все още около 50% от произведените количества тютюн, близо 22 хиляди тона, не са договорени към момента. 40 на сто от недоговорения тютюн пък е изкупен от "Булгартабак", посочи Кичуков. "Първо подкрепяме компанията, която може да се нарече символът на българското тютюнопроизводство, и второ, защото дори и една малка българска фирма да остане на родния пазар, тя трябва да се подкрепя, а не както е в момента заради нечии интереси да се съсипва цяла индустрия", коментира още председателят на НКТБ.

Според мрачната му прогноза поне 80 000 души ще бъдат засегнати само през тази година, ако продължава нападателният стил срещу "Булгартабак".

"Това са хора, които или ще излязат на пазара на труда, или някъде в чужбина да си търсят препитанието. И в двата случая държавата губи", заяви още Асен Кичуков. Той посочи, че 1700 т неизкупен тютюн все още стоят по складовете. Сериозен сигнал за проблемите в бранша е, че за първи път най-засегнатата сортова група е "Вирджиния". С такъв тютюн са засети около 1200 декара, които стопанисва с фамилията си и 30-годишният Светослав Чолаков от Първомайско. В бранша семейството му е от поколения. "Аз имам сключени договори с "Първомай- БТ" и сега не знам какво ще стане. Ако в момента продължат с нападките към "Булгартабак" и я ликвидират като фирма, ние загиваме", коментира потомственият тютюнопроизводител.

В края на митинга събралите се производители коленичиха и почетоха с минута мълчание паметта на загиналите при вчерашните атентати в Белгия.

След митинга беше изпратено и писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него те изразяват убеждението си, че премиерът няма да позволи "злонамерените и зловредни политически, икономически и медийни кръгове да разрушат една българска компания и целия сектор български тютюн".

Тютюнджии: Който удря
фирмата, убива поминъка ни

Стотици тютюнджии скандираха под проливния дъжд в сряда в сатовчанското село Вълкосел "За" "Булгартабак" и "Против" опитите да се дискредитира името на фирмата. Тук дойдоха производители от целия Неврокопски край. Хората носеха плакати с надписи: "Не съсипвайте "Булгартабак", "Булгартабак" спасява тютюнопроизводството". "Някои кръгове, политически и икономически, не спират с атаките си към тази фирма. А всички ние знаем, че това дружество винаги изпълнява поетите ангажименти. Само на него разчитаме, когато другите фирми се скрият и не изкупят дори договорираните количества продукция. "Булгартабак" винаги е била лоялна към нас, ако спре купуването, то хиляди семейства ще гладуват, ще възникне огромен социален проблем", заяви в словото си кметът на Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбн Мименов. Протестиращите призоваха да спре клеветническата кампания срещу дружеството, защото няма да има кой да изкупува тютюна им.

"Хората излязоха в защита на "Булгартабак", дори в момента само тя купува тютюн в Неврокопския край. В последните няколко години ни спасява от глад и мизерия. Надяваме се, че държавата ще реагира и чрез земеделското министерство най-сетне ще се регулира този процес. Нека се приеме новият Закон за тютюна и тютюневите изделия, който да гарантира някакви права и на производителите - да се знае начало и край на изкупна кампания, срок на плащане на взетите количества. Безумие е да се съсипва дейността на "Булгартабак", все едно се посяга на препитанието на стотици хиляди семейства", твърди кметът на село Вълкосел Сюлейман Арунов.

В момента само в Неврокопския край залежават 125 тона тютюн от реколта 2015 г., който не е взет от фирмите изкупвачи. Надеждата на местните стопани е "Булгартабак" да реши пак проблема. Както винаги досега. От въпросните 125 тона 50 тона са договорирани, но въпреки това стоят непродадени. Тютюнджиите настояха фирмите до 2-3 дни да изкупят поне 50-те тона договорирано "зелено злато". Най-тежко е положението в гърменското село Рибново. Там има 50 тона тютюн, за 20 тона от него стопаните имат сключени договори с различни фирми, но въпреки това продукцията им не е продадена. "Хората разчитат на тези пари, много от тях нямат работа. Ще е страшно за цели семейства, ако не се вземат тези количества", призна кметът на Рибново Феим Иса. Чуди се какво ще прави и Али Алим от същото село. Защото продал само 33 низи, а други 25 са в къщата му. Близо половин тон остава непродаден и има риск да не получи мечтаните 2000 лева за тях. И да не знае как ще изпраща трите си деца на училище, с какво ще им купува храна и дрехи. "Разчитам на тютюна и на "Булгартабак". В това е нашият хляб. Не работя нищо друго, по гората събирам билки и гъби. Но без тютюна сме загинали", твърди Али Алим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай