Прогнозират двуцифрена инфлация до средата на годината

Но успокояването на инфлацията няма да намали цените на стоките

Прогнозират двуцифрена инфлация до средата на годината | StandartNews.com

"През 2022 година като цяло ще има номинално възстановяване, поне по прогнози, това се вижда и в проектобюджета. До средата на годината може да очакваме двуцифрена инфлация, но е трудно да се прогнозира точната стойност. Средната годишна инфлация едва ли ще е толкова висока", обясни пред НоваНюз икономистът Владимир Сираков.

Според него с инфлацията трябва да се води борба по различни линии. Държавата може да се намеси с компенсаторни механизми, но опитът показва, че това носи негативи в средносрочен и дългосрочен план.

"Инфлацията удря най-вече хората с ниски доходи и такива, които са фиксирани. Освен това основните компоненти, които се увеличават са основни хранителни продукти, електроенергията и газта", заяви още той.

Икономистът Стоян Панчев подчерта, че вдигането на лихвените проценти в борбата с инфлацията може да предизвика рецесия, ефектът от която ще доста неприятен. Другият вариант е да се остави да расте инфлацията в следващите няколко години. Според него това е по-вероятния сценарий.

"Миналата година ръстът на заплатите изпреварваше инфлацията, не може да се каже дали това ще се случи сега. Но успокояването на инфлацията няма да намали цените на стоките. Хората вече го усещат", каза още той.

Панчев отбеляза, че в бизнеса вече има всички елементи от плановата икономика и трябва най-скоро да стане ясно кога те ще бъдат премахнати, защото много лесно той може да се привърже към тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай