Проекти, отказани от други банки, в ББР имат шанс за финансиране

Нова линия от ЕИБ и БРСЕ ще даде възможност за отпускане на по-евтини кредити, казва Цанко Арабаджиев

Проекти, отказани от други банки, в ББР имат шанс за финансиране | StandartNews.com
  • 20% от портфейла ни е предназначен за "зелени" цели
  • Нова линия от ЕИБ и БРСЕ ще даде възможност за отпускане на по-евтини кредити, казва Цанко Арабаджиев

 

Цанко Арабаджиев е изпълнителен директор на Българската банка за развитие /ББР/. Той е финансов мениджър с дългогодишен опит и утвърдено присъствие в банковия, застрахователния и частния сектор.  Професионалният му път започва в ОББ, където в периода 2005-2013 г. преминава през различни нива на развитие в областта на банкирането на дребно, управлението на колективни инвестиционни схеми и кредитирането на малък и среден бизнес. През 2013 г. се присъединява към застрахователна компания "УНИКА", където в продължение на 5 години е директор "Управление на инвестициите". Основните му отговорности са свързани с цялостното управление на паричните потоци на компанията, изготвяне и прилагане на стратегии за управление на активите, така че да се постигне оптимална възвръщаемост в рамките на инвестиционния мандат. Кариерата му продължава като главен финансов директор на Норд Холдинг, а от 2019 г. е част от екипа на Пенсионно-осигурителна компания "Доверие", където отговаря за вътрешния контрол на инвестиционната й дейност и управляваните фондове. Цанко Арабаджиев е завършил Международни икономически отношения в УНСС и притежава магистърска степен по Финанси от същия университет. Той бе сред участниците във форума на "Стандарт" "Власт и бизнес заедно за чиста енергия".

 

- Господин Арабаджиев, на форума на "Стандарт" "Власт и бизнес за чиста енергия" съобщихте, че 20% от финансирането на ББР е предназначено за "зелени" проекти. Бихте ли дали повече подробности за това? Какво е важно да представи кредитополучателят, на какво обръща внимание банката, за да отпусне финансиране?

- Това се отнася за всички микро, малки и средни предприятия в страната. "Зелените" проекти имат много широка дефиниция. Може да става въпрос за производство на електрическа енергия,  за спестяване на електрическа енергия, за енергийна ефективност, за замяна на мишини, които харчат много ерергия, с по-ефективни, може да бъде за всякакви нововъведения, нови софтуерни решения, подобрение на процеса, може да е за рециклиране, оползотворяване на отпадъци и т.н.. За всякакви проекти, свързани със "зелените" цели, бизнесът може да се свързва с нас, за да ги дискутираме.  Сега всеки иска да прави фотоволтаици, всеки иска да подобри енергийната ефективност, иска инсталация за енергия от слънцето за собствени нужди - имаме специални програми за това.

- Предстои да бъде отворено кандидатстването за финансиране на соларни инсталации за домакинствата, предстои и отварянето на програмата за бизнеса. Може ли да се разчита на кредит от ББР?

- Да, имаме продукти, за две или три такива програми направихме още с първите средства, които бяха пуснати през лятото от министерството на иновациите и растежа, след това с министерството на енергетиката разговаряхме. Постоянно  разработваме продуктите, като идеята е да се постигне много по-голяма свързаност между министерствата и ББР. Защото сега какво се случва - министерствата казват: да, имат някаква мярка, бизнесът каниддатства, събира документи, изпраща. После в министерствата отчитат - да, ние сме си класирали проектите. Обаче бизнесът е изправен пред необходимостта да ги фианнсира. Точно тук е нашата роля, за да можем да кажем -  ето, тази програма е ясна, вие сте одобрени, ще получите тези пари. Ето, ББР е направила специална програма за вас. В момената, в който ние видим, че вие сте одобрен по тази програма, елате при нас, без обезпечение вземете парите си сега, реализирайте проекта и след това вече си вземете гранта.

- А защо клиентът да предпочете държавната банка пред останалите търговски банки?

- Нашата цел не е да предпочете нас, а бизнесът да има тази възможност. Ако търговските банки направят тази програма - чудесно, ако клиентите се класират и получат финансиране - чудесно. Ако един бизнес е достатъчно добър, за да го финансира банката, чудесно. ББР по-скоро трябва да предоставя възможности за тези, които не могат да имат достъп до банково финансиране по различни причини. Пазарът е достатъчно голям, ние не искаме да се конкурираме с търговските банки. Ние даваме възможност - който не може да успее на друго място, нека дойде при нас. Проектите обаче трябва да са устойчиви.

- Каква е гаранцията, че няма риск, след като при другите не могат да се класират?

- Винаги има риск, дори и в най-простичкия бизнес има някакво ниво на риск. Въпросът е, че нивото на риск, което ББР следва да поема съгласно стратегията си, е малко по-висок. Точно защото целта не е ние да сме поредната банка, работеща по едни и същи правила с всички останали и да се конкурираме с тях. Не, идеята е ние да предоставяме финансиране на проекти, които не могат да получат кредити от търговските банки, а в същото време са добри. Трудно е да се намерят и оценят точно тези проекти. Трудно е да се мащабират, защото обикновено имат някои специфични характеристики. Но в крайна сметка това е нашата роля и ние се справяме.

- Започна процес за вдигане на лихвите. Как ще се отрази той на ББР?

- Ние не сме изолирани от ситуацията с лихвите в Европа и в света. Финансирането от ББР е базирано на Юрибор, който през лятото на миналата година беше отрицателен, сега вече е 3% - т.е. има три процента ръст на базата, върху която се изчисляват лихвите и съответно те скачат. Ние не сме изолирани от която и да е финасова институция в света. Това, което правим, е да се опитваме да намираме по-евтино финансиране. Ако до момента сме се финансирали на определено ниво от определени китайски банки, например, сега в момента с новата линия на ЕИБ и на Банката за развитие на Съвета на Европа това ще бъде в пъти по-ниско финансиране, което ще получим и съответно ние ще можем да предоставим по-евтино финансиране на бизнеса. Защото като получим евтино финансиране, ние не задържаме разликата така, че да спечелим повече пари, а евтиното финансиране го прехвърляме веднага към бизнеса. След като подпишем договора, надявам се от средата на годината да бъдем по-ефективни самите ние. Отделно, надявам се да опростим процесите, да оптимизираме хората и това неминуемо ще доведе до по-голяма ефективност и съответно до по-ниски лихви.

- Този евтин ресурс, който ще получите, ще балансира ли всеобщото покачване на лихвите?

- Няма да може да балансира, защото в банковата система кредитите са за десетки милиарди, а ние ще вземем 700 млн., които на фона на общия размер няма да могат да балансират. Но пък през следващите година или две ще имаме възможност да даваме по-добри условия от тези в момента.

- Как се справя бизнесът с тежката икономическа ситуация в момента?

- Добре, устойчиво. Нашият портфейл е доста по-специфичен от тези на останалите банки. При нас проблемните кредити са проблемни по друга причина. Но засега ситуацията е добра все още.

- Има ли някакво разместване на икономическите сектори, в които има по-засилено търсене на финансиране?

- Всичко, свързано с енергията, е много актуално. Това е при нас. Дали защото имаме тези програми и те са ни най-търсени или пък това е общ феномен - не знам. Но е огромен интересът. Постоянно се обаждат хора, които казват, че искат да правят фотоволтаици - за собствени нужди, за продажби на ток, нови помпи се правят, за да бъде по-ефективно производството...Има много неща, които правят. Защото скъпият ток е бич за индустрията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай