Продават фабрики за консерви

Продават фабрики за консерви | StandartNews.com

София. През последните месеци за продажба са обявени три консервни компании, показва справка в сайта businessesforsale.com. Най-голямата от тях е в Пловдивска област, а обявената цена е 28,6 млн. евро.

Само преди броени седмици, на 14 март, пък беше проведен търг за продажбата на имущество на обявения в несъстоятелност консервен завод "Реал Консервен България", разположен в пазарджишкото село Звъничево.

Консервната индустрия е в застой и се крепи само на износа, каза за Investor.bg председателят на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев. Над 50% от продукцията е предназначена за износ, допълни той. На вътрешния пазар потреблението е на минимални нива, а цените на консервите се запазват, въпреки поскъпването на тока и горивата. Производителите на консерви се опитват да използват максимално български плодове и зеленчуци, каза Ламбрев.

Производителите на плодови консерви обаче трудно намират наши суровини и се налага внос на праскови от Гърция. Проблем се оказва и намирането на череши и вишни, оплакват се от бранша. От години доматеното пюре е внос, но като цяло производството на зеленчуци се задържа и повечето консерви с капии, патладжани и пресни домати са произведени с български зеленчуци, заяви Ламбрев. Той обясни, че се използват и вносни зеленчуци, но това не е тенденция, а се прави за покриване на липси на пазара, породени от неблагоприятните метеорологични условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай