Продават безотчетно по 3,5 млн. л дизел на ден

Продават безотчетно по 3,5 млн. л дизел на ден | StandartNews.com

Хазната губи 60 млн. лв. на месец от нелегални горива

Близо 3,5 млн. литра дизел се продават безотчетно всеки ден от никому неизвестни обекти за зареждане с горива, гласи анализ на Министерството на финансите. Това посочват в декларация до държавните институции и медиите от Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

От нелегалните горива държавата губи над 2 млн. лв. на ден само от невнесен акциз, изчисляват от БПГА (60 млн. лв. месечно). Сравнено с месечните продажби на една малка бензиностанция, това означава, че нелегалната търговия се равнява на над 5000 легални малки обекти с минимум 15 000 работни места, пишат от БПГА.

Декларацията е изпратена по повод заплахите с протести срещу промените в Закона за ДДС и натиска срещу правителството и парламента за отмяна на изискването за поставяне на нивомерни устройства и регистрация на ведомствените бензиностанции и съоръжения за съхранение и зареждане с горива. Става въпрос за обекти, които се намират във ферми, кооперации, транспортни, строителни и пр. предприятия.

През последните 5 години всички бензиностанции и газостанции, търгуващи легално с горива (10% от които - ведомствени), независимо от техния размер и оборот, бяха задължени да монтират системи за измерване, контрол и отчитане на продажбите, пише в декларацията. В същото време десетки хиляди ведомствени бензиностанции и установки за зареждане работят без никакъв контрол и регистрация - нито от страна на приходните агенции, нито от ДНСК, ДАМТН и БИМ, нито от органите за пожарна безопасност и защита на населението от аварии, се казва в декларацията. Ако новият проект за изменение на Наредба 18 за отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства бъде приет в настоящата си редакция (публикувана на 02.02.2015 г.), то това ще бъде ясен знак на отстъпление от политиката за борба със сивия сектор, водена от Министерство на финансите, пишат от БПГА.

В последния вариант на наредбата отпада изискването ведомствените бензиностанции да имат нивомери, а се предлага само да се направи регистър на обектите. БПГА винаги е била за равноправно отношение към всички участници на пазара на горива, което да гарантира еднакво строг контрол за всички, се посочва в декларацията. Ако и сега т.нар. ведомствени обекти бъдат оставени без контрол и към тях бъде приложен "различен" критерий, БПГА заявява, че е готова да предприеме всички необходими законни действия, включително пред националните и общностните съдебни институции, за да бъдат поставени всички оператори в страната в равноправно положение и под единен контрол, допълват от асоциацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай