Продадоха две руски вази за $2,7 млн.

Продадоха две руски вази за $2,7 млн. | StandartNews.com

Две големи руски вази от XIX век бяха продадени за 2,7 млн. долара в частна сделка по-малко от седмица преди да бъдат предложени на търг, където се очакваше да донесат много по-ниска цена, предаде агенцията за финансови новини Bloomberg, цинирана от investor.bg. "Интересът към руските имперски вази беше много силен и имаше кандидати от цял свят", съобщи Скот Шуфорд, президент на Dallas Auction Gallery - аукционната къща, която осъществи частната сделка. Очакванията на експертите бяха предметите да се продадат за между 1 и 1,5 млн. долара.

Вазите са с височина от 137 см. Основният им цвят е тъмно бордо, като са декорирани с позлатени орнаменти. Произведени са в императорската порцеланова фабрика в Санкт Петербург. Продавачите са Ранди и Престън Бътрам, чиито баба и дядо купили вазите в средата на 20-те години на миналия век от галерията Bernheim в Мюнхен и ги държали във фоайето на къщата си в Оклахома, САЩ.

Дядото - Франк Бътрам, бил петролен магнат и основател на Buttram Energies Inc. Той сам натрупал състоянието си още преди да навърши 30 г. и е един от петимата основатели на Независимата петролна асоциация на Америка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай