Бизнесмен благодари на Нинова

Нинова остана неразбрана, казва Красимир Дачев

Бизнесмен благодари на Нинова | StandartNews.com

Бинесменът Красимир Дачев коментира в ефира на Нова тв искането на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова за обявяване на форсмажор.

Дачев заяви, че Нинова е била права, но е останала неразбрана от колегите си в управляващата коалиция и разясни, че "всички са си представяли някакви катаклизми с този форсмажор", че "държавата ще се счупи",  което не е вярно.

На 8 март бизнесът поиска с писмо да се въведе форсмажор, което накара министърът на икономиката Корнелия Нинова да настоява за решение на правителството за тази мярка, която ще облекчи българските фирми. Срещу идеята й обаче се обявиха министърът на финасите Асен Василев и министърът на растежа и иновациите Даниел Лорер.

"Нинова беше права, това щеше много да ни помогне, повтори Дачев, който е заместник председател на БТПП. Той поясни, че правителството е трябвало да обяви форсмажорни обстоятелства, породени от войната. Той изрази благодарности към министъра на икономиката, защото "единствено тя прочете писмото, което написахме".

"Ние не сме против самото вдигане на минималната заплата, ние сме против нейното административно вдигане, в което липсва пазарната логика, каза Красимир Дачев по повод вдигането на минималната работна заплата в България от 1-ви април на 710 лева.

,,Пак казвам, че няма проблем във вдигането на заплатата, просто се нарушава един принцип, нарушава се пазарната логика. Искаме само това – да има пазарна логика, т.е. всеки да получава заплащане срещу положен труд, а не някой да каже: "Няма значение какво работиш, ти ще получиш пари'', аргументира се той.

Дачев допълни още, че "изпреварваме инфлацията с бързото увеличение на заплатите у нас, което ни прави рекордьори в ЕС".

На въпрос какво смята за отпадането на мярката 60/40 бизнесменът отговори, че това е социална, а не работодателска мярка.

Не ни притеснява, че ще отпадне. Лично на мен тази мярка не ми трябва, посочи Дачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай