Преработваме монголско мляко за износ

Васил Грудев

Преработваме монголско мляко за износ   | StandartNews.com

Родни компании като Ел Би Булгарикум от хранителната промишленост ще могат да преработват монголско мляко и да изнасят готовата продукция в трети страни като ЕС , Китай и Русия. Това стана ясно след срещата на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя на Чимед Сайханбилег. Премиерът на Монголия промени програмата си , за да присъства на бизнес форум с представители на двете държави и да разговаря с Плевнелиев.

България може да помогне на азиатските си приятели да достигнат по-високи стандарти в хранителния сектор, допълни президента. Подписано бе и споразумение за изграждане на първата българска оранжерия в Монголия, обясни държавният глава. Тя ще бъде изградена с родно ноу хау от български специалисти, заяви зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.При твърдата и по-малко плодородна почва на Монголия са нужни нови технологии, за да се отглеждат зеленчуци и плодове, допълни той.

В страната се препитават с родни картофи, сеят и култури за добитъка. Монголия е сред на-големите износители на месо. Азиатската държава е превела вече у нас 1 млрд. долара, с които да бъде финансиран проекта. Средствата ще бъдат дадени на български компании с търг по реда на ЗОП.В оранжерията ще се садят домати, краставици и чушки, обясни Грудев. Това е пилотен проект, надяваме се да има продължение и да направим и други оранжерии. Целим се на първо време в монголския пазар, а в по-дългосрочен план и в китайскяи и руския, допълни Грудев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай