Премиерът за Wikileaks: Уведомихме заради договорката с "Уестинхаус"

Премиерът за Wikileaks: Уведомихме заради договорката с "Уестинхаус" | StandartNews.com

Бойко Борисов покани БСП за дебат по АЕЦ „Белене": "Нямам нито желанието, нито привилегията да вземаме самостоятелно такова решение"

Бих бил и много по-спокоен и по-правилно би било да вземем всички едно решение, което да устройва държавата. Това каза по време на блиц-контрол в парламента премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус".

Във връзка с публикуваното от Wikileaks писмо до бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, в което я информират за спирането на АЕЦ Белене премиерът Борисов каза, че за съжаление е известен с това, че което прогнозира, се случва. „През 2006 година започва проектът и се надявах 2009 година да се строи, когато дойдохме на власт", каза той.

Припомняме, че Wikileaks публикува писмо до Хилъри Клинтън, в което я информират за спирането на АЕЦ Белене. Бившият държавен секретар на САЩ и настоящ кандидат за президент Хилъри Клинтън е получила мейл от своя заместник Ричард Морнингстар. Писмото, изпратено на 28.03.2012 г., е със заглавие „България спира ядрения проект Белене". 

Министър-председателят заяви, че смята, че ако проектът за строеж на АЕЦ „Белене" е бил оформен по правилния начин с необходимите ескалация и неща, инвеститорът е нямало да си тръгне и проектът е щял да бъде построен. Борисов покани "БСП лява България" да коментират в Комисията по енергетика вариантите за това какво да се прави с оборудване, което страната трябва да заплати на Атомстройекспорт за АЕЦ „Белене".

„Това е нещо много дългосрочно и ако се строи, това са 60-70 години, ако не се строи - са живи пари, които трябва да се дават. Или трябва да се търси вариант с производителя с нормативните актове, да се продаде на трети страни или самият проект, ако се продаде на частен инвеститор- как би се разглеждал. Няколко са вариантите. Бих бил и много по-спокоен и по-правилно би било да вземем всички едно решение, което да устройва държавата като такава. Нямам нито желанието, нито привилегията да вземаме самостоятелно такова решение. То е достатъчно скъпо или достатъчно уязвимо, ако не е с голяма подкрепа", каза Борисов.

Премиерът каза още, че България информира всички свои партньори за това, което се случва в страната по различните министерства. „Така сме уведомили нашите партньори в САЩ, че спираме договорката с "Уестинхаус", посочи Борисов. "Това е голям пробив в американската дипломация - да излизат съобщения, които не са по официален път. Факт е, че разговаряме по много теми с нашите партньори", посочи още министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай