Преглеждат безплатно за Паркинсон в 6 града

Преглеждат безплатно за Паркинсон в 6 града  | StandartNews.com

Безплатни прегледи за болест на Паркинсон през април ще се провеждат в шест града в страната в рамките на кампанията "Живот с Паркинсон". Това обявиха в Световния ден за борба с болестта на Паркинсон 11 април организаторите на инициативата "Национална организация на хора болни от късен Паркинсон", "Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България" и "Асоциация двигателни нарушения и множествена склероза". И тази година организациите продължават информационната кампания "Живот с Паркинсон" с цел повишаване информираността за паркинсонова болест и подобряване живота на пациентите. "Животът с болест на Паркинсон вече може да бъде пълноценен. Ако знаеш, че си болен от паркинсон, но имаш своите въпроси и притеснения, прегледай се безплатно при специалист невролог", призовават те. "Паркинсоновата болест не засяга често млади хора, но се появява в петото десетилетие, когато човек е вече зряла, реализирана личност с голям творчески потенциал и именно това прави заболяването социално значимо", каза директорът на УСБАЛНП "Св. Наум" акад. Иван Миланов. По думите му близо 13 000 са българите с тази диагноза, като

около 10% от тях или 1200 души са в напреднала фаза

на болестта или късен паркинсонизъм. "Медицината напредна много в последните години, за тези хора също има лечение. Пациентите с късен паркинсонизъм могат да разчитат на помпите с интестинален гел, които се поставят вътре в стомаха и освобождават постепенно лекарственото вещество", посочи специалистът. Според него е важно да се знае, че някои съвсем нетипични симптоми като промяна в почерка, намаляване силата на гласа и загуба на обоняние също могат да бъдат предвестници на болестта. Препоръката на специалистите е в такива случаи хората да обръщат внимание навреме и да посетят лекар. "Прогресът в науката е много голям и прогнозата е, че още в недалечно бъдеще ще може да бъде поставяна ранна диагноза след биопсия на червата и анализ на специфични клетки в тях, не сме далеч и от времето, когато ще можем да разчитаме на ваксина, която да предотвратява болестта", каза акад. Миланов. По думите му това, с което трябва да се преборим обаче, е

стигмата и неразбирането на обществото

"Светът върви напред и само след няколко години ще може да разчита на ранна диагноза след биопсия на червата и на превенция с помощта на ваксина", отбеляза неврологът.

Паркинсонът представлява невродегенеративно заболяване, нареждащо се на второ място по честота сред този вид болести в света. Заболяването е диагностицирано за първи път през 1817 г. от британския лекар Джеймс Паркинсон. Причините за болестта са свързани с дегенеративен процес в структура от средния мозък - субстанция нигра ("черно вещество", наричано така заради характерния цвят на съставящите го клетки), съдържаща допаминергични неврони. В резултат от засягането на нервните клетки се стига и до загуба на изключително важното за двигателната система вещество допамин, което на практика е невромедиаторът, предаващ импулсите за осигуряване на нормалните движения на човек. С други думи - болестта буквално

срива цялата нервна система на човек

Освен сериозни проблеми, свързани с движенията, заболяването рефлектира и на емоционалния статус, като нерядко може да доведе и до отключване на депресивни състояния. За съжаление симптомите на болестта се проявяват най-често, когато голям процент (над 70%) от нервните клетки вече са загинали, което е индикация, че тя е в напреднал стадий.

Паркинсоновата болест засяга 0.15% от цялото население, но болестността се увеличава с нарастване на възрастта. От 65 до 80 г. боледуват около 3% от хората, а над 80 г. - 10%. От паркинсон най-често заболяват мъжете, като причината за това все още не е изяснена. Характерно за заболяването е, че е възрастово зависимо. Средната възраст, на която най-често се проявява болестта, е 60 години, но понякога може да се открие и при далеч по-млади хора, включително такива под 30 години. Специалистите са единодушни и за факта, че болестта на Паркинсон се "подмладява" и застига хора в активна възраст. Все още не са установени докрай и причините, водещи до разрушаване на нервните клетки, "отключващи" заболяването. Засега специалистите се обединяват в мнението, че болестта на Паркинсон не се дължи на един фактор, а е по-скоро комбинация от генетично предразположение и влияние на вредни фактори от околната среда.

Виж къде може да се прегледаш безплатно

*София: Болница "Свети Наум", всеки вторник и четвъртък през април от 12 ч. до 15 ч. С предварително записване в периода 11 - 15 април на тел.: 02 970 21 21, д-р Чорбаджиева и д-р Грозева.

*София: Александровска болница. Прегледи на 12, 13, 19, 20, 26 и 27 април от 12 ч. до 14 ч. С предварително записване в периода 11- 15 април на тел.: 02 92 30 990 и 02 92 30 665, доц. Григорова.

*Варна: Болница "Света Марина". Прегледи в периода 11-15 април, от 13 ч. до 15 ч. С предварително записване на тел.: 052 97 82 42, проф. Капрелян и екипът му - доц. Иванов и д-р Грудкова.

*Плевен: Болница "Георги Странски", Клиника по неврология. Прегледи в периода 11 -15 април, от 10 ч. до 12 ч. С предварително записване на тел.: 064 886 281 и 0887 544 682, д-р Михайлова.

*Пловдив: Болница "Св.Георги", Неврологична клиника, всеки четвъртък през април. С предварително записване в периода 11-15 април на тел.: 32 51 90 23 от 11:00 ч. до 12:00 ч. , д-р Шукерски.

*Стара Загора: Болница "Тракия Парк", всяка събота през април. С предварително записване в периода 11-15 април на тел.: 042 98 77 77, д-р Румен Петков.

*Русе: ДКЦ 1, ет. 3, к-т 303 ул. "Независимост" 2, всеки понеделник, сряда и петък от 8 ч. до 9 ч. С предварително записване в периода 11-15 април на тел.: 082 81 42 98 от 08:00 ч. до 09:00 ч., д-р Тихомир Грозев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай