Събота,

Пускаме нов дълг за 300 милиона

От: РЕДАКТОР -
Пускаме нов дълг за 300 милиона
A
A
A

Дългови книжа за 300 милиона лева ще бъдат предложени на аукцион следващия понеделник, става ясно от сайта на БНБ. Този път финансовото министерство предлага 5-годишни облигации при нулева лихва.

След като преди една седмица финансовото министерство отказа да приеме направените поръчки за съкровищни облигации със срочност десет години и половина, тъй като предложената доходност бе оценена като висока, сега ведомството на Кирил Ананиев предлага 5-годишни държавни ценни книжа.

Към момента кабинетът е поел половин милиард лева нов дълг под формата на дългови книжа на вътрешния пазар и са отказани поръчки за 200 милиона.

По закон в края на годината новият дълг не може да надхвърля 4 милиарда и половина.

И миналата година финансовото министерство бе по-активно на вътрешния дългов пазар в началото на годината, но при настъпването на пандемията от Covid-19 се отказа от него, а есента прибегна до външна дългова емисия.

В последния "Икономически преглед", изготвян от Българската народна банка, беше посочено, че ако пандемията се влоши, това може да доведе до рискове за бюджета и по-голям ръст на дълга от очакваното.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички