Правнук на генерал оглави Viber

Правнук на генерал оглави Viber | StandartNews.com

Атанас Райков обича да пътува към непознати места, подкрепя организацията за спасяване на животни в риск

Работата ми не е задължение, а хоби, казва новият генерален мениджър

Ако още не сте разбрали - българин е новият генерален мениджър на Viber за Централна и Източна Европа. Десет години са били нужни на Атанас Райков, за да се изкачи по професионалната стълбица до престижния пост.

Започва кариерата си още като студент в прохождащия тогава телеком VIVACOM. Райков се оказва незаменим член на мултинационалния екип на компанията, който превръща VIVACOM в един от водещите мобилни оператори в България. Младият мъж успява да изпъкне както с иновативните си идеи, които трансформират не един аспект от пазара на мобилни услуги в страната, така и със способността си да завързва дълготрайни партньорства с национални и чужди компании. Като признание за работата си получава място в престижната "Key people talant menagement program" на VIVACOM между 2012 и 2015 г., а

през 2013 г. колегите му го избират за най-иновативния служител на годината

Образованието си изкарва почти изцяло в България. Завършва Националната финансово-стопанска гимназия в София, след което изкарва бакалавърската си степен в Софийския университет, а магистърската - в Нов Български университет. Прекарва известно време и в университетите "Джорджтаун" и "Фулбрайт", където изкарва множество квалификационни курсове в сферите на преговорите, публичното говорене и лидерство.

За студентските си години в България си спомня със смесени чувства. "От една страна, се запознах с изключителни хора сред моите преподаватели и състуденти, от друга страна, условията и методите често не бяха в крак с времето", връща лентата Райков. Според него това е един от основните проблеми на българското общество, защото заради "ниската конкурентност на образованието в България страната губи някои от най-талантливите си и амбициозни млади хора". Като пример за положителна промяна посочва IT сектора, в който все по-често се появяват програми за обучение на качествени кадри с възможност за кариерно развитие в самите компании.

Атанас Райков има и разнообразни хобита и интереси. Споделя, че е бил запален геймър, но в момента е твърде зает, за да играе компютърни игри. Вместо това посвещава свободното си време на книгите, разнообразната музика, хубавите филми и се опитва да води по-активен начин на живот. Като спортове практикува основно джогинг и тенис. Запалил се по конната езда, следвайки семейната традиция. Той е правнук на един от големите български кавалеристи - генерал Станимиров. "Обожавам да пътувам и да откривам нови места - да попадна в нов град и да намеря най-малката уличка или площад, да усетя ритъма му, да видя как живеят неговите жители", споделя генералният мениджър. Той е

почитател на здравословния начин на живот

и смята редовното хранене и качествения сън за неизменна част от продуктивното си ежедневие.

Хубаво е да видиш, че такива хора отделят немалка част от времето си, за да направят света по-добър. Райков подкрепя организацията Animal Rescue Bulgaria и с радост се присъединява към различни благотворителни инициативи с разнообразна насоченост. За него е важно да знае кой стой зад инициативата и че средствата ще отидат по предназначение. В предишната си работа активно работи за създаване на условия за популяризиране на такива инициативи и за увеличаване на събираемостта на средствата за тях. Щастлив е, че работата му във Viber му предоставя още по-голяма възможност за благотворителна дейност и възнамерява да е още по-активен в тази посока.

Говорейки за работата си във Viber, той казва: "Аз не възприемам моята работа като задължение, а като хоби, което ме зарежда с енергия, аз я върша с висока мотивация и ефективност, които ми позволяват да отделям достатъчно време за хората, с които искам да бъда, и за заниманията, които ми носят най-голямо удовлетворение". Според него

да намериш златната среда между работата и личния живот е постоянен процес

а не състояние, което се постига завинаги. Затова човек не трябва никога да не спира да го търси.

Интервюто ми завърши с един доста клиширан въпрос. Къде се вижда Атанас Райков след десет години? Отговорът му определено не беше клише. А пример за това какъв може да бъде погледът към бъдещето ти, когато си успешен в кариерата си и обичаш това, което правиш: "Преди малко повече от десет години получих същия въпрос и наивният ми отговор тогава всъщност се доближава адски много до постигнатото от мен в момента, благодарение на куп щастливи случайности. Сега имам доста повече опит, който ми пречи да дам подобен отговор... Това, което мога да кажа със сигурност е, че ще бъда щастлив, ако в рамките на тези десет години моята енергия и време са инвестирани успешно в подобряване на живота на близките ми хора в личен план и на обществото в професионален".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай