Правителството занижи очакванията за икономически растеж

Правителството занижи очакванията за икономически растеж | StandartNews.com

София. Инфлацията догодина щe е най-високата за следващите седем години - 2,7%, според очакванията на правителството.  За тази година се очаква инфлация от около 2,4 на сто, но през 2020-а година е планирано тя да падне до 2 процента.

Министерството на финансите занижи очакванията си за ръста на икономиката и вместо заложения в бюджета показател от 1,9%, до края на годината се очаква еднопроцентов растеж.

Хората ще потребяват по-малко, пише в Националната програма за реформи, заради безработицата и слабо увеличените заплати. Инвестициите, които сега се отлагат обаче, ще се случат до 2020-а година, успокоява анализът. Дотогова и икономическият ръст би трябвало да достигне 2,2%, показват изчисленията. Проблем ще бъде застаряващото население и все по-малкото хора в трудоспособна възраст.

Програмата е същата, като последните тригодишни прогнози, забелязва вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков, "Говорим за замразяване. Особено в социалната сфера икономиката отсъства от текста, което е изключително учудващо. Общото впечателение е, че увеличават разходните тавани пак на силовите министерства, включително Министерство на финансите. Козметичен ръст на таваните на Министерство на образованието и на Министерство на здравеопазването, което няма да позволи да се прилагат някакви политики в тези сектори.

В Националната програма за реформи е записано, че до края на годината около 280 милиона лева ще се използват за ремонт и оборудване на държавни и общински болници, а това ще бъде от полза на повече от 4 милиона души.

16 милиона от бюджета и 36 милиона от европейските средства са предвидени за обучение и заетост на безработни младежи - това би могло да помогне на над 8 хиляди души. По данни на МФ в бюрата по труда през миналата година са се регистрирали около 75 хиляди младежи до 29-годишна възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай