Четвъртък,

Помощ за земеделците ни от ЕК заради войната: Говори Атидже Вели

От: Стандарт -
194
Помощ за земеделците ни от ЕК заради войната: Говори Атидже Вели
A
A
A

10,6 милиона евро ще получат земеделците в България от заделените от Европейската комисия 500 милиона за гарантиране на продоволствената сигурност в Европа заради войната в Украйна. До края на месец юни условията за получаване в България трябва да се разработят, а до септември да се изплатят средствата, обясни евродепутатът от ДПС, групата "Обнови Европа, Атидже Вели, по БНТ.

"Откакто започна войната в Украйна ЕС предприе доста мерки по отношение на гарантиране на продоволствената сигурност, защото тя е толкова важна, колкото и енергийната. Отпуска се спешна помощ за фермерите. Миналата седмица ЕК обяви един пакет от 500 млн. евро. От тези средства българските земеделци ще получат 10,6 млн. евро по нов инструмент - от "Обща селскостопанска политика"", каза Вели.

Помощта е предназначена за най-засегнатите сектори - животновъдство и особено малките животновъди, сектор "Плодове и зеленчуци", преработвателния сектор, "Зърнопроизводство". В допълнение на тази помощ държавите трябва да предоставят и т.нар. държавни помощи, допълни тя.

До края на юни т.г. България трябва да нотифицира тези помощи пред ЕК и да ги изплати до края на септември.

Относно данъчните облекчения, които Брюксел препоръчва, Атидже Вели уточни, че са два вида - единият от тях е намаляване на ДДС на храните, другият са т.нар. осигуровки, които за земеделците временно могат да бъдат намалени. Вели припомни, че тези осигуровки от 1 април у нас се увеличават.

Европейският комисар по земеделието препоръчва запазване на единния пазар и всякакво избягване на забрана на износ и внос съответно, подчерта тя.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички