Сряда,

Помагат на бизнеса да прави биогорива

От: Администратор -
A
A
A

Стартира приемът на документи по програма за енергийна ефективност

Бизнесът ще получава подкрепа за реализация на проекти за производство на екобрикети и биогаз като част от програмата "Енергийна ефективност и възобновяема енергия". Това стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката Антон Павлов, който обяви началото на приемане на проектни предложения по инициативата. Общият бюджет на програмата е 16 млн. евро, от които 85% (13,3 млн. евро) са безвъзмездна финансова помощ. Инициативата се подкрепя от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство въз основа на меморандум за разбирателство между България и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Програмата включва четири грантови схеми. Даваме начало на две от процедурите за подбор на проектни предложения, обяви Павлов. Първата грантова схема е "Повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи". В програмата са предвидени 7,65 млн. евро за реализирането на проекти. Втората грантова схема е за производство на горива от биомаса. По нея ще бъдат финансирани проекти за производство на пелети, дървесен чипс, екобрикети, биогаз от ферми и др. Бенефициенти са малки и средни предприятия. Бюджетът на процедурата е 1,76 млн. евро. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е до 60% и в рамките от 30 000 до 200 000 евро. Предвидени са мерки за повишаване на енергийната ефективност и оползотворяване енергийния потенциал на биомасата с цел намаляване емисиите парникови газове.

Взимаме заем за газовите връзки

На този етап няма проблеми с доставките на природен газ от Русия за България, каза зам.-министърът на икономиката Антон Павлов. Хранилището в Чирен продължава да се пълни и в него вече има 457 млн. куб. м. "Нагнетяването продължава въпреки липсата на средства, но едва ли ще бъде постигнат пълният обем от 550 млн. куб. метра", уточни Павлов. По отношение на газовите връзки със съседните страни той коментира, че по всички проекти има закъснение с между 3 и 5 години, и посочи, че в някои случаи се касае дори до умишлено забавяне. "По отношение на връзката със Сърбия работата се забавя заради значими археологически находки. Ще трябва да се потърси вариант как да бъдат заобиколени", обясни Павлов. При газовите връзки с Турция и с Гърция основният проблем е финансирането, коментира той и допълни, че се преговаря за отпускане на средства от ЕБВР за реализация на връзката Комотини-Стара Загора.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички