По-евтин газ с "Южен поток"

"Газпром" иска да строи метанстанции по трасето на тръбата

По-евтин газ с "Южен поток" | StandartNews.com

Българските домакинства ще могат да получат по-евтин газ и да свалят сметките си за ток и отопление с реализацията на "Южен поток". Това стана ясно от думите на икономиста и управляващ партньор на "Балканска консултантска компания" Владимир Каролев по време на дискусията "Проектът "Южен поток": Нова инфраструктура в енергийния сектор на Европа и интересът на България". Според експерта проектът ще даде възможност на районите у нас, през които ще минава тръбата, да се газифицират. И това могат да направят не партньорите в "Южен поток - България", а други по-малки компании. Мнението му подкрепи и председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов. Според него битовата газификация у нас не се случва, защото цената на синьото гориво е висока, което важи и за заводите ни. Като цяло един проект като "Южен поток" ще бъде добре дошъл за индустрията, смята Стаменов. Според бившия изпълнителен директор на проектната компания за петролопровода Бургас-Александруполис Пламен Русев "Южен поток" е последният влак за България и ако го изпусне, ще загуби възможността да стане енергиен център, да се включи в пазара на енергийни източници и да получи влияние в региона.

"Газпром" планира да създаде мрежа от метанстанции по сухопътните участъци на "Южен поток". Това заяви главният специалист на дъщерното дружество "Газпром експорт" Евгений Пронин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Руската компания смята да създаде съвместни дружества, които да изградят обекти за продажба на природен газ като автомобилно гориво. Според Пронин до 2020 г. в Европа консумацията на метан от автомобилите ще достигне 45 млрд. куб. м годишно, а "Газпром" може да държи около 15 млн. куб. м от тях.

ЕК преговаря вместо нас за газопровода

Европейската комисия ще има водеща роля в преговорите с Москва за "Южен поток". Това става, след като министърът на икономиката Драгомир Стойнев даде на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер писмо, с което официално даде мандат на ЕК да води преговорите с Русия относно изграждането на газопровода "Южен поток". Двамата обаче не успяха да проведат договорената по-рано среща. Първоначално тя беше отложена за по-късно през деня заради неотложна промяна в графика на Йотингер. Насроченият за по-късно час обаче съвпадаше с други ангажименти на Стойнев в Брюксел. Затова двамата се разбраха в началото на 2014 г. да бъде проведена работна среща между тях и експерти на МИЕ, на която да бъде представен напредъкът на България в сектор "Енергетика" в съответствие с препоръките на ЕК.

Възможно е "Южен поток" да получи дерогация относно правилата на Третия либерализационен пакет. Това стана ясно от думите на адв. Светлина Кортенска по време на дискусията "Проектът "Южен поток": Нова инфраструктура в енергийния сектор на Европа и интересът на България", организирана от сп. "Мениджър". Според нея Брюксел позволява отклонение от европравилата по две основни причини - проектите да осигуряват по-голяма сигурност на доставките и да повишават конкуренцията. В случая първото условие е абсолютно налице, каза Кортенска. Освен това има и друг вариант да се изпълнят евродирективите, стана ясно от думите на енергийния експерт проф. Атанас Тасев. Брюксел не е против миноритарни собственици на газопроводи да пренасят по тях свой газ. Така, ако БЕХ вземе 51% от проектната компания, юридически "Южен поток" ще отговаря на една от забележките, обясни Тасев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай