Подписахме споразумение с Русия за ядрено гориво

Подписахме споразумение с Русия за ядрено гориво | StandartNews.com

Санкт Петербург. "Росенергоатом" подписа четиристранно споразумение с ядрените оператори на България, Чехия и Украйна за "нулев отказ" при използването на ядреното гориво на руската компания ТВЕЛ, съобщи директорът на руският производител Юрий Оленин на международния форум „Атомекспо 2013" в Санкт Петербург, Русия.

Целта на идеята "нулев отказ" е да се изключат каквито и да било проблеми при работата с руското ядрено гориво. На практика това означава подписалите меморандума страни да съобщават на проиzводителя за всякакъв род проблеми с горивото, за да бъдат отстранявани те своевременно. Става дума за инициатива на ТВЕЛ, която е започнала от миналата година, но сега е оформена като международно споразумение. "Вече са създадени органи на управление на този проект и планове за работа. Надяваме се, че в най-скоро време ще имаме вече резултати - съответно ще се повиши културата на експлоатиране на ядреното гориво и ядрените блокове ще се експлоатират безопасно и надеждно", обясниха от руската страна.

Отношенията на ТВЕЛ с България бяха коментирани пред журналисти по време на форума от Юрий Оленин така: "Ако не засягаме политическата част, ние имaмe прекрасни отношения с България".

Оленин даде висока оценка на работата на българските си колеги от АЕЦ "Козлодуй". "Смятам българите за един от най-добрите оператори. Ние черпим един от друг много неща. Българите ни поставят задачи и ние ги изпълняваме", добави той.
Той се надява, че политическите проблеми между нашите страни ще бъдат разрешени и това ще позволи да се прави взаимноизгоден бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай