Подобно нещо не се е случвало с имотите в София от години

Какво показват последните данни на Агенцията по вписванията

Подобно нещо не се е случвало с имотите в София от години | StandartNews.com

Бумът на имотния пазар в столицата продължава с пълна сила, показват последните данни на Агенцията по вписванията, съобщава dbr.bg.

През първите три месеца на 2024 г. в София са сключени 7 298 сделки по покупко-продажба на жилища - най-високата стойност от първото тримесечие на 2008 г., или от 16 години. Ръстът в трансакциите спрямо сравнимото тримесечие на миналата година е от 14.37%.

В статистиката от Имотния регистър влизат само официално сключените сделки - без тези на зелено, които предстои да бъдат изповядани. 

Какви са причините?

Имотите остават едно от най-добрите вложения за българите, като тенденцията все повече се засилва заради ръста в инфлацията в последните години, както и заради предстоящото присъединяване на страната към еврозоната.

Фактори за повечето сделки в столицата (въпреки рекордните цени), са и повишението на доходите в последните години, а също и желанието на редица хора да живеят в по-ново жилище.

Какво се случва в останалите големи градове у нас?

Ръст на сделките спрямо година по-рано има и в останалите големи градове в страната. Повишението във Варна е от 12.69% - до 3 170 сделки, докато в Бургас и Пловдив нарастването е съответно с 9.16 и 3.85%, до 1 668 и 3 365 покупко-продажби. 

Единственият друг град с повече от 1 000 трансакции е Несебър, като там е налице спад на сделките със 7.8%.

Топ 10

В топ 10 на градовете с най-много сделки през периода януари-март са още Русе, Стара Загора, Плевен, Пазарджик и Велико Търново. Спад на покупко-продажбите от близо 16% има в Пазарджик, докато във Велико Търново и Плевен понижението е от 7 и 6 на сто.

Покупките на имоти в Русе и Стара Загора пък се понижават с 4.75% и 3.43 на сто.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай