Почна проверка на сметките за ток

Почна проверка на сметките за ток | StandartNews.com

Наказания на ЕРП-тата, ако дават фактура за над 30 дни

София. Комисията за защита на потребителите (КЗП) се самосезира за сметките за ток. Повод бе повдигнатата от премиера Бойко Борисов на последното заседание на Министерски съвет тема за спазването от страна на електроразпределителните дружества (ЕРП) на сроковете за отчет на фактурите.

Притеснението е, че хората може да получават сметки за изразходван ток например за 40 дни и така да се завишават сумите за плащане през месеца.

От КЗП изтъкват, че периодът на отчитане на количеството потребен ток е не по-дълъг от 31 дни и той изрично е посочен в Правилата за измерване на количеството електрическа енергия. Контролът по спазването на тези правила е част от контрола за изпълнение на условията на издадените от ДКЕВР лицензии, посочват от КЗП. "В случай че има потребителски жалби в КЗП или ДКЕВР, че не се спазва задължението срокът за отчитане да не надвишава 31 дни, КЗП би могла да разгледа случая като прилагане на нелоялна търговска практика", посочват от комисията.

ЕРП-тата трябва да са предупредени, че няма да се позволи да фактурират повече от 30-дневен период, заяви пред Нова телевизия председателят на Комисията по енергетика в парламента и бивш енергиен министър Делян Добрев. Той припомни, че този "филм" с отчитането на сметките на ток е бил гледан през 2012 г. "И сега има серия от почивни дни, но ако ЕРП-тата го направят, ще бъдат наказани с цялата сила на закона", закани се Добрев.

Той изрази несъгласие с практиката в други страни електромерите да се отчитат на три или шест месеца и да се плащат прогнозни сметки. "Новите технологии позволяват да се сменят електромерите с такива с дистанционно отчитане, те дори позволяват и домакинството да следи сметките си", допълни Делян Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай