Плевнелиев и Алиев обсъдиха Южния газов коридор

Плевнелиев и Алиев обсъдиха Южния газов коридор | StandartNews.com

Стратегическото партньорство, установено между България и Азербайджан с подписаната между двамата президенти декларация в София през 2015 г., вече се изпълва със съдържание. Тази позиция споделиха на среща в Баку държавният глава Росен Плевнелиев и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Между двете страни съществува взаимно доверие и политическа воля за задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката, високите технологии, фармацията и производството на храни, където страната ни има утвърдени позиции, стана ясно по време на разговора, съобщиха от президентската пресслужба.

Президентът Алиев посочи, че Азербайджан работи усилено за сключване на споразумение за стратегическо партньорство с ЕС и разчита на подкрепата на България за бързо финализиране на преговорите.

Изграждането на Южния газов коридор върви по план, независимо от затрудненията, породени от ниските цени на природния газ, заяви президентът Алиев по време на срещата. Президентът Росен Плевнелиев посочи, че страната ни напредва в реализирането на проектите за изграждане на газовите връзки със съседните страни. През тази година се планира да бъде завършен интерконекторът с Румъния и да започне изграждането на този с Гърция. България работи усилено за реализация на газовите връзки и със Сърбия и с Турция. Държавният глава посочи, че газовите връзки и проектът за Южния газов коридор ще помогнат на страната ни да преодолее зависимостта от един доставчик, да постигне реална диверсификация, както и пазарни цени на природния газ.

През май 2016 година се очаква да бъде завършен проектът за реконструкцията на хълма Трапезица във Велико Търново, който се реализира със съдействието на фондацията "Гайдар Алиев". Президентът Росен Плевнелиев благодари за оказаната подкрепа.

Плевнелиев е в Азербайджан за Четвъртия глобален форум „Изграждане на многополюсен свят", който се провежда в Баку. Форумът е организиран от Международния център „Низами Ганджави" и е посветен на проблемите на регионалната и глобална сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай