Плащат обезщетения на фермери за загубите от „син език"

Плащат обезщетения на фермери за загубите от „син език" | StandartNews.com

Започна изплащането на обезщетения на животновъдите в Пиринския край, чиито стада са засегнати от болестта „син език". Това стана със съдействието на областния управител Димитър Димитров.

Документите ще се приемат и обработват от Областна дирекция за безопасност на храните /ОДБХ/. Ще бъдат обезщетявани само фермери, предали умрелите животни в екарисажи или т.н. трупни ями, а при недостъпни, високопланински места – загробени в специално предназначени за целта площадки. Решението беше взето на спешно свикана от губернатора среща с животновъди и представители на държавните институции. На територията на община Благоевград ямите са две и са разположени в непосредствена близост до сметището при с. Бучино. Въпреки заповед на областния управител от 21 август, има общини, които не са определили такива площадки. Затова има ново разпореждане на Димитров към кметовете на общини незабавно да определят места за обособяване на площадки и предприемат всички необходими мерки за предотвратяване възникването на нови огнища на болестта „син език" в Пиринско.

„Явно връзката между животновъдите и институциите някъде се къса. За мен най-важният въпрос е как да се предпазят стадата от по-нататъшно заразяване", каза той.

Животновъдите му благодариха за бързата реакция и съдействието, за да получат навреме своите обезщетения.
От първата положителна проба на „син език" в Сатовча на 25 юли до момента са взети и изпратени в София повече от 100 проби от животни. Извършени се обеззаразявания на всички места, за които е получен сигнали за появата на болестта. Извършена е дезинфекция в и около помещенията за отглеждане на преживни животни, местата за съхранение на торта, за водопои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай