Първи сме в ЕС! Горещо за пазара на нови коли

Актуалните данни

Първи сме в ЕС! Горещо за пазара на нови коли | StandartNews.com

България отчита най-голям ръст в продажбите на нови автомобили спрямо всички останали държави в Европейския съюз през миналата година, показват данните на Асоциацията на производителите в Европа.

На първо място сме ние с увеличение от 31,5% спрямо 2022 година, като са сключени сделки за 37 724 автомобила. На второ се нарежда Хърватия с ръст малко над 31 на сто и на трето място е Белгия с 30% повече продажби.

Почти двойно по-малък ръст отчитат големите пазари на автомобили като Италия с близо 19%, Испания със 16,7 на сто и Франция с почти толкова.

Един от основните производители - Германия, е със значително по-малък дял на новите коли – 7,3%.

Търсенето нараства, отчита и дилър с 30-годишен стаж в продажбите на нови автомобили.

„Самият ръст се дължи на това, че няколко години имаше доста голяма криза, свързана най-вече с ковид кризата, липсата на чипове от Китай и не на последно място войната, разбира се“, казва пред bTV Алексей Стефанов, търговец на нови автомобили.

„През последните години всъщност цената на особено младите употребявани автомобили, стигна до нивата на новите, това разбира се е един сериозен фактор“, посочва Александър Костадинов – председател на автомобилните производители в България.

Не всеки обаче може да си позволи чисто нов автомобил. Затова някои предпочитат коли "втора ръка". Годишните сделки за употребявани коли са около 260 000, казват собственици на автокъщи. А „Пътна полиция“ отчита, че новите германски коли остават най-желаните в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай