Събота,

Парите от дрога и платена любов в БВП

От: Администратор -
Парите от дрога и платена любов в БВП
A
A
A

София. С няколко процента ще се вдигне брутният добавен продукт на страната, след като от септември НСИ ще започне да отчита и доходите от проституция, наркотици и още няколко необхванати до момента дейности. Включването им в изчисляването на БВП е по настояване на Еврокомисия. Брюксел е поискал от всички държави-членки да се отчита влиянието на проституцията и наркотърговията върху икономиките и е изработил методология за това. Шест държави вече работят по нея и това е довело до вдигане на БВП с 2 до 6%, като най-голям и ръстът за Нидерландия.

"На 30 септември ще съобщим до каква промяна в брутния вътрешен продукт е довело включването на бележките на Еврокомисията", заяви Елка Атанасова, шеф на дирекция "Макроикономическа статистика" в НСИ. И в момента институт следи голяма част скрити дейности като куфарната търговия, работата без договор, бакшишите, получавани в някои сектори, използването на служебни автомобили за лични нужди и доходи в натура като мобилни телефони, карти за градския транспорт, дрехи, ваучери за храна. Всички те имат около 13-14% дял в БВП.

"Информация за финансовите потоци от проституция и наркотърговия ще ползваме от официални доклади на институции като например МВР", обясни Атанасова. НСИ няма да прави специални статистически проучвания за това.
В брутния национален продукт от септември ще бъде вече включена и условната рента, която се получава от притежаването на гараж. В момента гаражите не фигурират в стойността на жилищния фонд, отдаден под наем, който се взима предвид при смятането на БВП. Преди голямото преброяване през 2011 г. дори не се е водила статистика за бройката им.

По препоръка от Еврокомисията при смятането на БВП вече ще се отчитат по-изчерпателно и някои услуги във финансовото посредничество, като например лихвените проценти по депозити и кредити, които си предоставят банките помежду си. По-прецизно ще се отчита и доходът в натура, който се получава в транспортния сектор - сухопътния и въздушния.

Ревизията на данните ще се направи за БВП от 1995 г. насам. "Обхващането на всички препоръки ще промени номиналната стойност на БВП, но не и темпа на нарастване или спадове през годините, обясни Атанасова.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички