Папазов призова за диалог с Турция за границата

Папазов призова за диалог с Турция за границата | StandartNews.com

София. "Работим по единна позиция на държавата и бизнеса с цел да защитим интересите на българските международни превозвачи", заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, по повод проблема с разрешителните на българо-турската граница, предаде Фокус.

По думите на министъра, българското правителство е направило немалко в този сериозен преходен процес, при това абсолютно подкрепяно от бранша, защото действително този въпрос трябва да бъде решен веднъж завинаги.

"И българската, и турската страна имат доста изисквания. Затова трябва да има разумен диалог и решение. Диалогът вече е започнал. В петък представители на министерството ще се срещнат с турския посланик, за да се дискутират поставените въпроси от двете страни. Но без подписване на двустранен протокол няма да има решение. Няма как България да даде еднократно на турските превозвачи всички разрешения, а нито едно от нашите изисквания да не бъде удовлетворено. Това няма да бъде допуснато", заяви Папазов.

"Първото искане на България е от юни, а ноември е последното. Докато не бъдат удовлетворени нашите искания, няма да се действа и за техните. Трябва да има нов двустранен протокол, който да регламентира спазването на исканията на двете страни. Ние не искаме нищо в ущърб на турската страна, но и не искаме да има искания в ущърб на българските превозвачи", каза Папазов.

Проблемът е в това, че през 2012 г. Турция е получила 250 хил. разрешителни, а е дала на България 5 хил. като споразумение между двете страни предвижда, ако една от тях не предложи промяна, да действат същите бройки. Миналото лято властите в София поискали среща по темата, но вместо отговор Турция издала отново 5 хил. разрешителни. Затова и България се ограничила със същия брой. По данни на българското министерство нуждите на турските превозвачи са за около 125 хил. разрешителни, а на българските - за около 10 хил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай