Пак зануляват туризма

Здравните власти взеха на мушка дискотеки и заведения заради новата ковид вълна

Пак зануляват туризма | StandartNews.com

* Здравните власти взеха на мушка дискотеки и заведения заради новата ковид вълна 

* Безумно скъпият ток на борсата може да се окаже нокаут за хотелите

След като туризмът понадигна глава с наплива на туристи по Черноморието, се очаква отново да бъде потопен. Единият удар идва с наближаващата ковид вълна, като здравните власти посочиха курортите за развъдник на коронавирус. Безумно скъпият ток на енергийната борса пък може да се окаже нокаут за хотелите.  

В сряда зам.-министърът на здравеопазването  Димитър Петров обяви, че до понеделник България ще влезе в оранжевата зона заради нарастването на новите заразени с К-19. Което налага да се затегнат мерките и да се засили контролът. Това ще стане основно в дискотеките в курортите, където не се спазвали никакви мерки.

"Не може в едно заведение да се води, че имат 200 места, а вътре да има 2000 души. Заведения на открито, където има струпване на хора, също вероятно ще бъдат ограничавани. Това са основните места на зараза. Плажовете не такъв проблем, те са на открито, има вятър. Нещата стават в контактите извън плажовете", отбеляза д-р Димитър Петров. И посочи, че при влизане в  червената зона ще има доста драстични ограничения по отношение на заведенията на закрито. 

Заместникът на Стойчо Кацаров обясни още, че гастарбайтерите, които в момента масово прекосяват страната ни, също са потенциална опасност за пренасяне на вируса. Затова ще се проверяват местата за отдих, бензиностанциите и заведенията за бързо хранене, които са по трасето от Калотина до Капитан Андреево. 

Главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев също обяви курортите за огнища на заразата. "Общата заболяемост е 30 на 100 000, но в големите градове и по Черноморието гони 50, дори вече минава 60. Бургас и Варна изпреварваха няколко дни и столицата по брой заразени. Вдига се заболяемостта сред младите хора - тийнейджъри и тези между 20 и 30 години. Тотално не се спазва носенето на маски, отстояние, дезинфекция. Насочваме се основно към нощните заведения. Първо, защото наблюденията ни за хотелите показват, че те спазват доста добре мерките. И второ, заради повишения брой заразени сред младежите, връзката е очевидна. Собствениците на обекти трябва да знаят за тези проверки. Ще се опитаме да обхванем по 10-15 места дневно в даден курорт или населено място", каза доц. Кунчев пред "Марица".

Заведенията: Стойчо Кацаров води война срещу нас!

Предупрежденията на здравните власти предизвикаха гневна реакция от страна на заведенията: "След всяко изказване за затваряне и как ние сме най-големите разпространители на вируса, следва вълна от напуснали служители и спад в оборота. 

Проблемите ни с набирането и задържането на персонал са огромни поради несигурността на работата в бранша. И отговорните фактори, вместо да помогнат за решаването им, ги задълбочават. Служебното министерството на здравеопазването продължава целенасочената война срещу българския бизнес и конкретно сектора със заведения", написаха в отворено писмо до медиите двете браншови организации на заведенията. Те обвиниха Стойчо Кацаров, че не се е справил с ваксинацията заради разнопосочните изказвания, които е правил преди да стане министър и след това. И поискаха оставката му. 

От бранша искат предвидимост и компенсации

За предвидимост и ясни правила за обезщетения на бизнеси при евентуални нови ковид мерки настояха представителите от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) по време на среща със служебния министър на туризма Стела Балтова. Тя обеща да организира среща на туристическия бранш с представители на 6-те ресорни министерства и на техните подчинени ведомства, които имат отношение към определянето на здравните мерки за влизане в страната и на нейната територия, както и за обезщетенията при нов локдаун.

"Трябва да знаем по какви схеми и с какви суми ще бъдат възмездявани всички бизнеси, както и техните служители. Нужно е да се предвиди и да е ясно при какви спадове на оборотите каква ще е финансовата подкрепа, още повече, че след близо 2 години ковид има някаква яснота за това какви са мерките и компенсациите както у нас, така и чужбина", подчерта зам.–председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров. "Необходима е предвидимост относно здравните заповеди за влизане в страната", добави председателят на Обединение “Бъдеще за туризма” (ОБТ) Павлина Илиева. Постоянното издаване на нови здравни заповеди за преминаване на граничните пунктове води до хаос и създава излишен смут в потенциалните клиенти на туроператорите, категорични са от бизнеса.

Според председателя на "Бъдеще за туризма", Павлина Илиева, това ще е краят на летния туристически сезон у нас.

"Работим в последната минута, защото нямаме предвидимост. Всяка заповед излиза в понеделник с влизане в действие в сряда, което означава, че имаме чисто два дни предвидимост. Ние почти ще спрем работа, ще намалее обемът на работа както за излизане, така и за влизане. Ние ставаме "оранжева" държава и съответно другите държави ни гледат като опасна", коментира Илиева пред България он еър.

Очакват фалити заради скъпия ток

На този фон, когато отново надвисна опасността от затваряне, като капак дойдоха рекордните цени на тока за бизнеса на свободния пазар. Високата цена на електричеството за бизнеса може да се окаже пагубна и да доведе до фалити в туристическия сектор, заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). И припомниха, че хотелската индустрия у нас е много енергоемка, затова и от организацията предложиха включването на сектора в Националния план за възстановяване и развитие, но служебното правителство, както и предходното, отказа да впише подобна промяна.

"В момента всички институции, а и част от бранша коментират, че летният сезон е много успешен, отчитайки единствено временната заетост от 80-90 на сто през трите върхови седмици. В никакъв случай обаче не може да се прави сравнение на резултатите от лятото на 2019 г., когато заетостта беше разпределена равномерно през целия сезон.  Трябва да се има предвид, че голямата част от хотелите работят на намален капацитет по различни причини, а други не са отворени", подчертават от БХРА. И настояват цените на тока да бъдат коригирани надолу, а надценките да бъдат в приемливи граници.

"При такива цени на енергията е по-добре да не се работи", казват хотелиерите.

Собствениците на заведения и ресторанти пък се оплакаха от търговците на ток, каквито са принудени да избират от миналия септември. "Има съвсем реални случаи на фирми, подписали дългосрочни договори с електроразпределителни дружества, които вдигат цени само чрез уведомителен e-mail. Може би това е подготовка за бъдещо затваряне – предприемачите в сектора да предпочитат да не работят, вместо да плащат космическите нови цени на тока", заявяват от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията в своя позиция до медиите. И също обявяват "готовност за национални протестни действия, с които да защитим интересите на стотиците хиляди, засегнати от неадекватната държавна политика, довела до драстичното повишение на тока".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай