Отклонения в отчетите на две министерства за 2012 г.

Отклонения в отчетите на две министерства за 2012 г. | StandartNews.com

София. Земеделското и здравното министерство, БАН, БТА и Държавния резерв са допуснали съществени отклонения във финансовите си отчети за 2012 г. и те за заверени „с резерви" от Сметната палата. С резерви са и отчетите 5 държавни висши училища и 23 общини, а община Септември е получила отказ, показват докладите на одитната институция.

Във финансовите отчети на БАН за миналата година има съществени отклонения, които не дават вярна и честна представа за финансовото състояние и имуществото на организацията, констатират одиторите.

Сред отклоненията при земеделското министерство забавено предаване на отчета за дейността през миналата година. Констатираните нередности се отнасят до касовото изпълнение на извънбюджетните сметки и фондове и са съществени по характер, става ясно от публикуваните на сайта на палатата отчети

Сметната палата установи, че в Министерството на здравеопазването неточно са отчитани разходите за транспорт в центровете за спешна помощ, в някои болници и здравни заведения не са осчетоводени правилно разходи за ремонти, поддръжка, режийни разноски, а в централното управление неправилно е записано придобиването на компютри. Не са осчетоводени и приходи за отдадените под наем от Министерството на здравеопазването апартаменти на физически лица.

Институцията е заверила финансовите отчети със забележка за извършени нарушения на повечето министерства, Народното събрание и Министерския съвет, както и на органи като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Голям е и броят на общините, чиито отчети за дейността са заверени с обръщане на внимание, отчитат още от Сметната палата. Одиторите препоръчват допълнително подпомагане и контрол за подобряване на финансовата им отчетност.

Без забележки са заверени отчетите на Президентството и на НСО.

Сметната палата е извършила одит на годишните финансови отчети за 2012 г. на 211 бюджетни организации, от които 42 министерства и ведомства, 131 общини, БАН и 36 държавни висши училища.

В отчета на БАН одитната институция не можа да открие обяснения за 15 млн. лв. в бюджета й други 500 хил. лв. в извънбюджетните сметки, което показва, че не е осъществяван ефективен контрол за правилното начисляване и отчитане на поетите ангажименти в системата на академията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай