Отчетоха "тежки" данни за енергетиката у нас

Отлагането на реформата в сектора е струвало близо 1 млрд. лева годишно

Отчетоха "тежки" данни за енергетиката у нас | StandartNews.com

София. Българската икономиката е четири пъти по-ниско енергийно ефективна, в сравнение с други страни. Това стана ясно от окончателния доклад от проверката на Европейската комисия в сектора енергетика, представен от вицепремиера и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Реформите в България по отношение на либерализирането на пазара на електроенергия са започнали по-късно в сравнение с останалите страни членки на Европейския съюз, допълни тя.

Загуби от забавянето

Това отлаганте е струвало на държавата между 800 млн. и 1 млрд. лева годишно, допълни икономическият и енергиен министър Асен Василев.

Още през 2010 година пробно трябваше пробно да стартира енергийна борса и фирмите на високо и на средно напрежение да излязат на свободния пазар. Това и досега не се случило, както и отделянето на Електроенергийния системен оператор от НЕК, което е задължително заради изискването на третия либерализационен пакет на ЕК за отделяне на преноса от търговията в енергетиката. Еврокомисията препоръчва това да се случи в максимално кратки срокове.

Василев реформите да бъдат извършени от следващото правителство. "Сега разбирате защо смятам за абсолютно безотговорно говорене налагането на мораториум върху цените", коментира Василев.

Непрозрачни държавни дружества

Реформите в България за либерализиране на пазара започват късно, моделът е хибриден, резултатите не са оптимални, утежнени от намаленото потребление и намаления износ, сочат констатациите на ЕК, цитирани от Захариева. Държавната НЕК е в изключително лошо финансово състояние - има 2.1 млрд. лв. нетни задължения.

Непрозрачност в управлението на държавните дружества, голямо усещане за корупция и не достатъчно независим регулатор, който да контролира цялата енергийна система. Това пък са само част "тежките" констатациите от проверката на Световната банка за енергетиката у нас,  допълни на пресконференцията министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Енергийният министър представи още данни, които критикуват ясно ДКЕВР. Според проверката на Световната банка, държавният регулатор у нас не е достатъчно независим, нуждае се от повече финансови средства. Друг проблем е това, че държавната комисия работи единствено с 15 експерта, които се занимават с регулирането на електроенергия у нас.

Енергийна бедност

„С изключение на Малта, ние сме най-зле по отношение на това какво доверие имат хората в енергийната система у нас. А 61% от населението на България е енергийно бедно", посочи Асен Василев и призова за предприемането на сериозни реформи.

Световната банка призовава още за по-адекватна система за подпомагане на енергийно бедните, както и за подобряване на начина, по който системата на енергетиката се управлява.

Газификация на домакинствата е под 2%, само 16 процента от общините имат достъп до газификация, енергийната ефективност е ниска, а населението има високи енергийни сметки поради масовото ползване на електроенергия за битово отопление, констатира ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай