От 1 май: Солени глоби за офшорки с ниви

От 1 май: Солени глоби за офшорки с ниви | StandartNews.com

Първоначално санкцията е 100 лева за декар, след 3 месеца скача тройно

Солени глоби ще отнасят офшорките, които притежават ниви у нас. Това предвиждат промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, приети окончателно от парламента вчера. Текстовете гласят, че подлежат на санкции търговски дружества с чуждестранно участие или такива, в които съдружниците или акционерите са дружества, регистрирани в офшорни зони и които притежават земеделска земя на територията на страната. Първоначално глобата е 100 лв. на декар, а при продължаващо 3 месеца след това нарушение на закона санкцията е в троен размер - т.е. 300 лв. на декар. Депутатите решиха поправките да влязат в сила от 1 май 2015 г., а не както предлагаше ресорната комисия в парламента - от 1 октомври. От май миналата година законът забранява участието на офшорки в собствеността на ниви, но досега не е имало санкции. И фирмите са имали достатъчно време да отговорят на изискванията, затова не е нужно допълнително увеличение на срока, коментираха депутати.

Според приетите текстове, българските дружества - собственици на земеделска земя, чиито акционери са лица или компании, регистрирани в офшорни зони или в държави извън ЕС, ще трябва да се разделят със земята си. Кои дружества са засегнати?

1. Търговски дружества, в които съдружниците или акционерите пряко или косвено са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим (офшорни зони). За такива се смята и всяка държава или територия, с която България няма сключена спогодба за избягване на двойно данъчно облагане и в която печалбите и доходите се облагат с данъци, които са поне с 60% по-ниски от тези у нас.

2. Забраната важи и за търговски дружества, в които съдружници или акционери са чуждестранни физически или юридически лица, граждани или регистрирани в държави извън ЕС и Европейското икономическо пространство.
3. Всички акционерни дружества, които са издали акции на приносител, за да се избегне заобикаляне на закона чрез прикриване на собственици чужденци зад анонимността на акциите на приносител.

Целта е да се ограничи достъпът на дружества с неясна собственост и произход на капитала до пазара на земя, да се затрудни скритата спекулативна дейност и да гарантира, че земята ще бъде в ръцете на лица, които наистина имат намерение да я стопанисват и обработват.

Депутатите решиха още сумите за ползването на земеделски земи, за които няма сключени договори за наем и не са подадени декларации, да се изплащат на правоимащите лица в 10-годишен срок. Според новите текстове отдаването под наем и аренда на пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд на собственици или ползватели на животновъдни обекти ще се сключват за минимум пет стопански години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай