Оглеждаме щатски реактор за 7-и блок в "Козлодуй"

АР 1000 на "Уестингхауз" е трето поколение с висока степен на безопасност

Оглеждаме щатски реактор за 7-и блок в "Козлодуй" | StandartNews.com

Питсбърг. Ядрен реактор на американската компания "Уестингхауз" може да бъде изграден като 7-и блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Енергийният министър Драгомир Стойнев лично се запозна с технологията на AP 1000 при посещението си в централата на компанията в Питсбърг, САЩ. Стойнев и шефът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов разговаряха с президента на "Уестингхауз" Даниел Родерик, който ги осведоми за изгражданите реактори АР 1000 в Китай и щата Джорджия.

"Уестингхауз" е единствената компания в света, която предлага на пазара реактор от трето поколение - АР 1000, твърдят от Министерството на икономиката и енергетиката. Технологията на АР 1000 е лицензирана от Комисията за ядрено регулиране на САЩ. По оценка на експерти АР 1000 е с най-високо ниво на безопасност и икономически най-изгодната ядрена технология на пазара в момента, пише в официалното съобщение на министерството.

За мен е изключително важно страната ни да разполага с най-съвременните решения от технологична гледна точка, заяви министър Драгомир Стойнев в САЩ. На първо място поставям безопасността и ефективността на ядреното съоръжение, обясни той. Това, което видях, ме кара да мисля, че АР 1000 е една изключително добра технология и в двете посоки, коментира министър Стойнев след срещите си в централата в "Уестингхауз". Там за министър Стойнев и Иван Генов беше организиран специален симулационен тур, който демонстрира как функционира реакторът АР 1000.

България ще строи нови ядрени мощности, категорично заяви министър Драгомир Стойнев пред bTV. През следващите 15 години страната ни ще затваря мощности - ядрени и термични, така че няма да можем да разчитаме само на водни или възобновяеми централи, обясни той.

По тази причина отлагането на решение за изграждането на нови мощности е много опасно, защото от износител на електричество България може да се превърне във вносител, аргументира се Стойнев. Затова след завръщането си у нас той ще внесе доклад в Министерския съвет, където ще бъде взето решение за изграждането на бъдещите ядрени мощности у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай