Очаквани проблеми  пред сгъваемите телефони

Червени флагчета са осеяли пътя пред тяхното успешно лансиране сред потребителите

Очаквани проблеми  пред сгъваемите телефони | StandartNews.com

След години на слухове за тях, телефоните с огъващи се дисплеи най-сетне започват да се материализират. Червените флагчета обаче са осеяли пътя пред тяхното успешно лансиране сред потребителите, твърди Реймънд Уонг от технологичното издание Mashable, който още през 2017 г. прогнозира, че огъващите се телефони няма да пожънат успех. Мнението му е, че технологията за направата им не готова. „И без да съм виждал Galaxy Fold лично, съм по-сигурен от всякога, че сгъваемите телефони ще се окажат краткотрайни прищявки”, пише авторът, цитиран от Economic.bg. Според него, колкото и интригуващи да са тези устройства, има ясни инженерни предизвикателства, които все още не са преодолени, за да може да се каже, че се задава нова ера на мобилните устройства. 
Ето някои от тях: 

1. Има ли гънки на екрана 

Огъването не трябва да предизвиква никакви видими гънки на екрана. По думите на Уонг, тази на Galaxy Fold се забелязва дори от по-далечно разстояние. Според него няма компания, която да предложи решение на този проблем скоро. А с гънка всеки телефон ще напомня на прототип. 

2. Устойчивост 

С нагъването идва въпросът за издръжливостта. Пантата на Samsung изглежда добре, но въпросът е колко дълго ще удържи фронта. Същото питане се отнася и за дисплея – след стотици сгъвания и разгъвания, няма ли да започнат да „умират” пикселите му. „Може ли някой от производителите на телефони да гарантира, че пикселите по протежение на екрана ще са добре години наред?”, пита Уонг. 

3. Софтуерът

Давайки пример с поддръжката на приложения за Andorid таблети, авторът обръща внимание, че ще е още по-трудно разработчиците да бъдат мотивирани да ги оптимизират и за специфични сгъваеми телефони. Те ще трябва да проектират софтуера си за множество различни размери и пропорции на екрана. 

4. Животът на батерията

Съвременните телфони едва наскоро започнаха да се сдобиват с достатъчно големи батерии, позволяващи им да издържат по почти два дни. При огъващите се телефони предизвикателството е отново на дневен ред. Батерията на Galaxy Fold например е 4,380 mAh, което може да изглежда много за нормален телефон, но за 7.3-инчов екран звучи зле. В допълнение, непрестанното сгъване и разгъване също ще „яде” от енергията. 
"Или ще получим по-кратък живот на батерията с по-малки клетки, или създателите на телефони ще натъпчат големи батерии и ще направят сгъваемия телефон още по-дебел”, смята Уонг. 

5. Дебелината - тухла в панталона

И с просто око се вижда, че Galaxy Fold е солиден. Въпросът е кой и защо би избрал да си сложи „тухла в панталоните”. Още по-интересно е как и кога биха се сдобили с по-тънки габарити. 

6. Цената гони 2000 долара

Samsung Galaxy Fold, който ще се появи на пазара на 26 април тази година, ще струва космическите 1980 долара.
Ако южнокорейската компания смята, че може да сложи цена от близо 2000 долара за сгъваем телефон, почти сигурно е, че Huawei, Oppo и Xiaomi няма да се срамуват да направят същото. Въпреки че са известни с подбиването на пазара на гигантите Samsung и Apple, китайските производители по всяка вероятност също ще заложат на високи цени под претекста, че предлагат луксозно изживяване. 
Какъв е шансът сгъваемите телефони да разчупят мнението, че са каприз и да станат масови, ако малцина могат да си ги позволят. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай