Обрат! Бизнесът готви нови протести, кога

Това съобщи председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев

Обрат! Бизнесът готви нови протести, кога | StandartNews.com

Работодателските организации подготвят протест в края на юни заради неизпълнените от правителството ангажименти в енергийната сфера. Определени са две дати - 24 и 29 юни. Това каза пред журналисти председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, цитиран от БТА.

Днес се провежда Общо събрание на членовете на КРИБ.

Дотогава има доста време, аз се надявам, че поетите ангажименти от премиера и съответните министри, които бяха на срещите с работодателските организации, ще бъдат изпълнени, но тъй като не виждаме никакво движение, насрочваме следваща дата, защото такъв протест не се организира от днес за утре, допълни Домусчиев. Той заяви, че исканията на работодателите са единствено икономически. Българската икономика не е конкурентоспособна, защото плащаме най-скъпата електроенергия и природен газ, допълни той.

Този път работодателите обмислят протестът да е в цялата страна, а не както беше планирано за 18 май - само в столицата. Очаква се превозвачите и пътните строители да подкрепят протеста на работодателските организации през юни.

В средата на този месец работодателите заявиха, че отлагат насрочения за 18 май национален протест "За сигурна енергия на достъпни цени", но остават в протестна готовност, ако постигнатите тогава с представителите на правителството договорености, не бъдат изпълнени.

Работодателите и синдикатите тогава имаха среща с премиера Кирил Петков, вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов, на която бе постигнато съгласие за месеците май и юни 2022 г. потребителите на електроенергия на свободния пазар да получат компенсация в размер на 80 на сто за сумите над 200 лв. на мегаватчас и без горен праг на компенсацията; през месеците май да се компенсира разликата в цената на природния газ спрямо нивата от април 2022 г., както и да бъде внесен в Народното събрание законопроект за изменения и допълнения на Закона за енергетиката, с който да се въведе допълнително облагане на неочакваните печалби на всички производители на електроенергия.

Друго постигнато съгласие бе през следващия ценови период от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. да действа средносрочно решение за цените на електроенергията, което да гарантира резултативни крайни цени за потребителите на свободния пазар не по-неблагоприятни от тези през май и юни 2022 г., да се разработи механизъм за въвеждане на две тарифи за електроенергия за бита, при които над определен праг цената да не е субсидирана от държавата.

Домусчиев напомни, че бизнесът ясно е заявил, че протестът не се отменя, а се отлага. Искахме да видим дали обещанията, които бяха поети за цената на електроенергията, компенсациите за нея, дългосрочните договори, които искаме за енергоинтензивните предприятия, цената на природния газ и проблемите на строителите и на транспорта ще бъдат решени, допълни той. В крайна сметка нито една наша браншова структура, нито една фирма не отчита някакъв напредък в разговорите – по дългосрочните договори, няма нищо разписано, включително и в антикризисните мерки, което да касае бизнеса, каза Домусчиев и заяви, че работодателите не приемат тези мерки, защото те няма да помогнат на бизнеса и няма да доведат до намаляване на инфлацията.

Домусчиев съобщи, че работодателите са на среща с председателя на енергийната парламентарна комисия в Министерския съвет. Има конкретни законодателни инициативи в посока това, което сме си обещали да се случи, коментира Домусчиев и допълни, че поне за цената на електроенергията трябва да бъдат обсъдени конкретни спешни законодателни промени. Той уточни, че до два - три дни ще стане ясно дали ще има протести през юни.

Домусчиев изтъкна подкрепата на вицепремиера Корнелия Нинова. Тя категорично застана зад нашите искания, даже някои от идеите и инициативите дойдоха от нейния екип, каза председателят на КРИБ и допълни, че вече всичко зависи от премиера, министъра на енергетика и от съответни ресорни министри и депутати.

В отговор на въпрос за въвеждането на еврото Домусчиев бе категоричен, че за бизнеса е от особена важност страната да бъде приета в еврозоната. Всеки, който говори срещу влизането в еврозоната и не работи за влизането в еврозоната, работи срещу интересите на българската икономика и бизнес, заяви Домусчиев.

Работодателите призоваха вчера да се предвидят текстове в Закона за енергетиката, които да гарантират предлагането на определени обеми електрическа енергия от производителите с господстващо положение, със срок на доставка от поне 6 и/или 12 месеца. Същевременно, механизмът за компенсиране на високите цени на електрическата енергия да бъде запазен до края на кризата, като за електроенергията, закупена по дългосрочни договори, да не се дължат компенсации, настояват още работодателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай