Обедняването - риск за националната сигурност

Обедняването - риск за националната сигурност | StandartNews.com

София. Обедняването на нацията представлява риск за националната сигурност. Това стана ясно по време на представянето на доклада за рисковете на националната сигурност до 2020-2025, изготвена от "Риск Монитор".

Проектът е финансиран от Тръст за  гражданско общество в Централна и Източна Европа. Икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев каза, че в последните години нестабилността и безпорядъкът в икономиката се увеличават, което води до риск за националната сигурност.

Има много високи контрасти в качеството на живота, демографски, образователни и възрастови разлики между отделните региони в България., каза Ганев. Основното нещо в момента обаче, което трябва да решава България, е проблемът със заетостта. И в краткосрочен, и в дългосрочен план, пазарът на труда трябва да бъде приоритет на държавата., каза още той.

Георги Ганев уточни, че от население около 7,2 - 7,3 млн.човека заетите миналата година са 2 934 000. Тоест около 2,9 трябва да хранят 7,3. Докато е това положението, България винаги ще е под опасност., допълни още икономистът.

Според Ганев големият проблем на българския пазар на труда е, че тези,  които са без работа, имат определени неблагоприятни  характеристики. Те имат сравнително ниска квалификация, ниско образование и недобър демографски профил. Хората с квалификация, образование и в добра възраст в България са заети почти всички до един, каза Ганев.

Привличането на високотехнологични производства в България няма да реши проблема. Тези производства, ако дойдат, няма да наемат нито един от сега наличните около 700-800 000 човека в България, които биха искали да работят. Всички, които стават за  високотехнологични производства, са заети, отбеляза икономистът.

Според авторите на концепцията за национална сигурност големият риск за страната ни не е свързан с военно нападение, ядрени заплахи, някакво гигантско природно бедствие, не е свързан и с т. нар. национална идентичност, а по-скоро със стабилността на институциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай