Няма да има проблем за туристите на закъсалата фирма

Ростуризъм моли властите в България да не допуснат руски туристи да бъдат гонени от хотели

Няма да има проблем за туристите на закъсалата фирма | StandartNews.com

София. Руските туристи в България, които са настанени чрез българския туроператор „Бългериан Вип Турс”, ще завършат ваканцията си в страната ни безпроблемно. Това стана ясно след разговор на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов с два български туроператора. Съгласно Директива 90/314/ЕС отговорността за престоя и връщането на туристите е на изпращащия туроператор. „Бългериан Вип Турс” е сключила договори с четири руски фирми, чиито задължения по договорите се поемат от двата български туроператора.

За възникналите финансови проблеми на „Бългериан Вип Турс” МИЕТ е информирано от представители на туристическия бранш. „Бългериан Вип Турс” не е изпълнила задължението си съгласно Наредбата за условията и реда за сключване на застраховка отговорност на туроператора да уведоми застрахователя, министъра на икономиката, енергетиката и туризма и председателя на КЗП в еднодневен срок от възникване на неплатежоспособността си. За фирмата тече 30-дневен срок, в който съгласно Наказателния кодекс следва да заяви неплатежоспособността си пред съда.

Неспазването на това задължение се наказва с лишаване от свобода от три години или с глоба до 5 хиляди лева.
МИЕТ получи уверение от управителя на „Бългериан Вип Турс” Николина Добрева, че иранските й партньори ще заплатят престоя на туристите от Иран, които в момента са на почивка в България и тези, които предстои да пристигнат. След разговори с туроператори е разрешен и проблемът с настаняването на пристигналите туристи от Казахстан. Предприемат се действия за престоя и на грузинските туристи, които са на почивка в Слънчев бряг. 

Междувременно Ростуризъм се обърна към властите в България с молба да се намесят и да не допуснат руски туристи да бъдат гонени от българските хотели. Съответното писмо е било изпратено до българското министерство на икономиката, енергетиката и туризма заради случая с фалиралия български туроператор „Бългериан вип турс”, предаде Интерфакс.
Заради фалита на компанията редица хотели настояха руските туристи повторно да заплатят своя престой или да напуснат хотелските стаи.


По данни на експерти около 500 руски туристи може да бъдат засегнати от ситуацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай