Нощната пералня с 20% по-евтина

След падането на тока със 7% от март сега свалят цената с още 5%

Нощната пералня с 20% по-евтина | StandartNews.com

София. Пускането на пералнята, бойлера и печката през нощта от началото на август ще ни струва с около 20% по-малко спрямо лятото на миналата година. Това става възможно благодарение на второто поред сваляне на цената на тока, което планира ДКЕВР. След като от 5 март тази година електричеството за бита поевтиня с близо 7%, от 1 август се предлага намаление с още 5 на сто. Интересното е, че намалението на цената на нощната тарифа на електричеството е по-голямо, отколкото при дневната цена. Така използването на електроуредите през нощта става доста по-изгодно и може да спести около 30% от месечната сметка за ток.

Най-сериозно спрямо миналото лято падат цените за клиентите в Западна България, които се обслужват от ЧЕЗ. Там регулаторът предвижда тарифата през тъмните часове на денонощието от 1 август да бъде 11,298 ст. за киловатчас с ДДС. Това е с 19,76% по-евтино спрямо тарифата, която беше наложена от 1 юли 2012 г., която беше 14,0796 ст. за киловатчас. С малко по-малко поевтинява нощната енергия в Югоизточна България, където работи ЕВН. Там предвиденото намаление е с 18,99%. Преди година 1 киловатчас между 23 и 6 ч там струваше 14,0148 ст., а от следващия месец цената му ще падне на 11,352 ст. Най-малко поевтиняване ще усетят абонатите на "Енерго-Про" в Североизточна България. За тази територия на страната ДКЕВР е предвидил тарифата на нощния ток да падне с 11,94% - от 13,29 ст. за киловатчас през миналата година на 11,7024 ст. от началото на август.
Спрямо сегшните цени на тока обаче намалението от 1 август е доста по-малко. Специално за нощната енергия цените от следващия месец се предвижда да паднат с 6,06% за абонатите на ЧЕЗ, с 6,82% за клиентите на ЕВН и с 3,43% за хората, обслужвани от "Енерго-Про".

Намалението на дневната цена на тока е по-малко отколкото на нощната, но също ще бъде усетено от абонатите. В сравнение с лятото на миналата година се предвижда токът за клиентите на ЧЕЗ да поевтинее с 10,01% от началото на август. Преди година тарифата беше 20,1 ст. с ДДС за киловатчас, а сега тя ще падне на 18,0876 ст. За абонатите на ЕВН, които преди година плащаха за 1 киловатчас ток през деня по 20,5452 ст., от следващия месец се предвижда тарифата да бъде с 9,72% по-ниска, или 18,5472 ст. Малко по-голямо сваляне на цените ДКЕВР предлага за клиентите на "Енерго-Про". Там миналогодишната тарифа от 21,3324 ст. за киловатчас се планира да падне с 9,83% до 19,236 ст. Така дори да използване домакинските си уреди основно през деня, сметките за ток през август ще са с близо 10% по-малки от същия месец на миналата година благодарение на двете поредни сваляния на цените. Спрямо юли обаче сметките за август ще паднат доста по-малко. Планираното намаление на дневната тарифа за абонатите на ЧЕЗ е с 4,4%, за клиентите на ЕВН - с 4,12%, а за тези, които купуват тока от "Енерго-Про" - с 4,5 на сто.

Няма да виждаме колко срува зелената енергия

Предложението на ДКЕВР за сваляне на цените на тока за битовите абонати от 1 август съвпада с обещаното от правителството на Пламен Орешарски.
Дни след идването си на власт новият кабинет обеща да свали тарифите за обикновените хора с около 5%. За целта новият парламент експресно нанесе корекции на Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници.

Заедно със свалянето на цените обаче вече няма да се знае колко вади от джоба си всеки от нас за преференциалните цени, на които се изкупува токът от ВЕИ, както и този от когенерациите на топлофикациите и на заводските централи. Към момента във всяка сметка изрично са упоменати добавките за "зелена" и "кафява" енергия. Но с последните промени в законите тези пари просто влизат в цената на тока за всеки киловатчас без да се вадят на отделен ред във фактурите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай