Норвежки инвестиции навлизат в Родопите

Градът е една от десетте общини, чиито концепции ще получат финансова подкрепа

Норвежки инвестиции навлизат в Родопите | StandartNews.com

Момчилград е една от десетте общини, чиито концепции са одобрени и ще получат финансова подкрепа за реализиране на идеи за местно икономическо развитие. Това ще стане по проект, по който НСОРБ работи съвместно с Норвежката асоциация на местните власти, обявиха от общината.

Той има за цел да насочи вниманието на общините към реалистична оценка на местните дадености и да помогне разгръщането на потенциала им за социално-икономическо развитие.

В основата на концепцията са залегнали усилията на община Момчилград да развива и популяризира туристическия потенциал и селското стопанство, които са предпоставки за увеличаване на заетостта на местните хора и на дребния бизнес. Основната цел е да се използва наличния потенциал - природен, културен, туристически, социален, икономически, географски и инфраструктурен.

Елементите на концепцията са комбинация от мерки в подкрепа на селскостопанските производители и развитие на туризма в общината.

Предвидените дейностите обхващат създаване на фермерски пазар за селскостопанска и животинска продукция в близост до общински център или в непосредствена близост до транспортен коридор №9, свързващ Гърция и България през ГКПП "Маказа". Предвижда се също създаване на туристически център в района и на туристически продукт, базиран на природните и исторически дадености в общината. В концепцията е залегнало популяризиране на местните традиции и обичаи чрез организиране на ежегодни фестивали и събори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай