Нивите позлатиха борсови спекуланти

Дружествата за инвестиции в имоти донесоха доходност от близо 60%

Нивите позлатиха борсови спекуланти      | StandartNews.com

София. Земеделските земи позлатиха борсови спекуланти. Акциите на някои от дружествата със специална инвестиционна цел, създадени за инвестиции в земеделска земя, поскъпнаха с близо 100% за една година. Борсовият индекс BGREIT, отразяващ измененията в цените на дружествата, които инвестират в имоти, нарасна с 56,6% от края на миналата година до вчера.

Само по време на вчерашната търговия BGREIT се покачи с 1,92%. Така се оказва, че фондовете, инвестиращи в земеделска земя, са големите печеливши на БФБ през 2012 г. Инвеститорите, които са си купили акции от тях, са направили големи печалби за година, и то на фона на сериозните проблеми на по-голямата част от бизнеса в страната. Доста по-слаби резултати обаче отчитат дружествата, които инвестират в градски имоти.

Като цяло фондовата борса също отчита ръст. Основният борсов индекс SOFIX от края на миналата година досега нарасна с 5,9%, което е повече от лихвите по банковите депозити. Но се оказва, че големите печалби идват от селектирани инвестиции в най-перспективните дружества на борсата, и то в подходящия момент. Доказателство за това е търговията с акциите на електроразпределителните дружества. Държавните акции от Енерго-Про Продажби АД бяха продадени при средна цена от 13,9 лв. за акция в началото на октомври, а на 28 ноември имаше търсене при цени от 24 лв. за акция, или 71% печалба за два месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай