Петък,

Николай Василев с тежка прогноза за растежа и инвестициите

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
793
Николай Василев с тежка прогноза за растежа и инвестициите
A
A
A

Бившият министър на икономиката Николай Василев обяви, че очаква положителен растеж на икономиката ни, но никакво увеличаване на чуждестранните инвестиции у нас.

„България не е толкова засегната, колкото другите държави. Също така инвестициите и без това клоняха към нула през последните десет години. Сега съвсем ще ударят нулата с войната”, подчерта Василев пред Нова телевизия.

Не смятам, че трябва да се готвим за бедност. Извън Русия и Украйна, които водят война, не се очертава рецесия в света или в Европа, каза икономистът.

Той прогнозира, че икономическият растеж няма да бъде такъв, какъвто трябваше. Отчете, че инфлацията се бори най-добре именно с растеж. „Годината щеше да бъде добра за световната икономика. Сега ще бъде по-малко добра, но не бедност”, добави Василев. 

По думите му светът няма да спре, ако цените на петрола или друга суровина се вдигнат. И припомни по-скъпия петрол през 2007 г. на фона на по-ниските доходи тогава у нас,  в сравнение със сегашните.

„Петрол се произвежда на всички континенти. Той може да се пренася. Ситуацията с газа е малко по-лоша. Хубавото е, че сега идва летният сезон. Да се надяваме, че най-после ще построим интерконектора с Гърция, за да имаме алтернативни доставчици”, заяви Василев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички