Николай Василев с тежка прогноза за растежа и инвестициите

Ситуацията с газа е малко по-лоша. Хубавото е, че сега идва летният сезон

Николай Василев с тежка прогноза за растежа и инвестициите | StandartNews.com

Бившият министър на икономиката Николай Василев обяви, че очаква положителен растеж на икономиката ни, но никакво увеличаване на чуждестранните инвестиции у нас.

„България не е толкова засегната, колкото другите държави. Също така инвестициите и без това клоняха към нула през последните десет години. Сега съвсем ще ударят нулата с войната”, подчерта Василев пред Нова телевизия.

Не смятам, че трябва да се готвим за бедност. Извън Русия и Украйна, които водят война, не се очертава рецесия в света или в Европа, каза икономистът.

Той прогнозира, че икономическият растеж няма да бъде такъв, какъвто трябваше. Отчете, че инфлацията се бори най-добре именно с растеж. „Годината щеше да бъде добра за световната икономика. Сега ще бъде по-малко добра, но не бедност”, добави Василев. 

По думите му светът няма да спре, ако цените на петрола или друга суровина се вдигнат. И припомни по-скъпия петрол през 2007 г. на фона на по-ниските доходи тогава у нас,  в сравнение със сегашните.

„Петрол се произвежда на всички континенти. Той може да се пренася. Ситуацията с газа е малко по-лоша. Хубавото е, че сега идва летният сезон. Да се надяваме, че най-после ще построим интерконектора с Гърция, за да имаме алтернативни доставчици”, заяви Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай