Петък,

Най-богатият чех го няма вече година. Какво става с бизнеса му?

От: Рачо Рачев, сн. Блумбърг, архив -
718
Най-богатият чех го няма вече година. Какво става с бизнеса му?
A
A
A

Преди една година при инцидент над Аляска загина чешкият милиардер Петр Келнер, а сега неговата компания PPF Group се изтегля от все повече източни пазари. Какво се случва с бизнеса на най-богатия чех, разследва Дойче Веле (ДВ).

Когато Петр Келнер загина в катастрофа с хеликоптер през март 2021 г., Чехия изпадна в шок. Той бе едва на 56 години, а в страната си е добре известен като милиардера, който успя да стане най-богатият човек в Чехия, като вкара своята компания на най-рисковите пазари в света. Година по-късно PPF изглежда започва да играе на по-сигурно.

Келнер основава компанията си по време на спорната приватизация през 90-те години на миналия век. Бизнесменът за 30 години превръща PPF в най-големия финансов гигант в Чехия - в момента корпорацията има активи от около 40 милиарда евро, сред които инвестиции в банкиране, телекоми и медии. Въпросът как през 2010 година PPF се превърна в първата чуждестранна компания с лиценз за отпускане на кредити в Китай и как успя да се пребори с кръвожадната конкуренция на руските олигарси остава поле за догадки.

Успехите на Келнер често се отдават на умелите му политически ходове. Милиардерът беше свързан с бившия проруски настроен президент на Чехия Вацлав Клаус и работеше с наследника му Милош Земан, както и с кръг от бизнесмени с връзки с Русия и Китай, които прекарваха години в опити да обърнат външната политика на Прага на изток.

PPF се изтегля от Русия и Китай?

През 2014 година Земан запозна Келнер с китайския президент Си Дзинпин. Две години по-късно, когато Дзинпин посети Прага, възникнаха подозрения, че олигархът е помогнал да бъдат затворени пътища и потушени протести срещу визитата му. Експерти казват пред ДВ, че сигурни доказателства, че политическите връзки на Келнер са мотивирали разширяването на PPF на изток, няма. Въпреки това, почти година след смъртта на милиардера, компанията му започва да се изтегля от някои от източните пазари и се обръща към Европа и САЩ.

Различни източници твърдят, че се очаква PPF да продаде руския клон на дъщерната си компания Home Credit на местната корпорация Sistema. От чешкия конгломерат отказаха да коментират слуховете пред ДВ. През декември обаче финансовият директор на PPF Катерина Жираскова намекна, че структурите на Home Credit може да бъдат продадени на пазарите, които имат "ограничен потенциал”. Това изказване предизвика спекулации, че китайският офис на Home Credit може също да бъде продаден.

В същото време PPF работи по придобиването на нови бизнеси. Фокусът този път очевидно е върху пазарите, които са по-близо до "дома”. Компанията в момента работи върху сключването на сделки, с които ще създаде третата най-голяма банка в Чехия и ще разшири влиянието си върху телекомите в Европа, както и на пазара на недвижими имоти в САЩ.

"PPF винаги е бил и продължава да бъде опортюнистки настроен, но в момента сме концентрирани върху установените пазари”, заяви за ДВ говорителят на PPF Леос Русек.

PPF среща все повече трудности на рисковите пазари

Силно засегнати от пандемията, приходите на дъщерната компания Home Credit в Китай се свиха от 1 милиард евро през първата половина на 2020-а до 462 милиона в първата половина на 2021 г. Освен Ковид-19, компанията има и други проблеми в Азия, където конкуренцията значително нараства в последните години.

Местните конкуренти на Home Credit в Китай имат някои сериозни предимства - миналата година Пекин започна да ограничава достъпа на чуждестранни банки до местния финансов пазар. Именно такива промени в регулациите правят работата на пазар като китайския толкова рискова.

"Китай се промени, откакто PPF за първи път влезе на пазара там”, казва Лукас Кованда, главен икономист на Trinity Bank в Прага. "Постоянно нарастващото напрежение прави все по-рискова работата в страни с авторитарни режими, които приемат бизнеса за идващ от неприятелска държава. Вероятно това мотивира компания като PPF да преосмисли как иска да се развива.”

В Русия пък Home Credit среща геополитически трудности. "Очевидно е, че около Русия има много геополитическо напрежение”, споделя източник на ДВ от PPF. "Винаги следваме парите. Вижте какво става с рублата. Рано или късно трябва да се запитаме искаме ли да сме на пазар с постоянно обезценяваща се валута?”

Прага все повече се отдалечава от Москва и Пекин

"За да се задържиш на пазари като Русия и Китай, трябва да имаш много добри политически връзки”, отбелязва Кованда. Те обаче са на изчерпване за PPF, и то точно когато има най-голяма нужда от тях.

Изпълнителният директор на компанията Ладислав Бартоничек ясно признава, че не успява да позиционира PPF на рисковите пазари по същия начин, по който го е правил покойният Келнер. Бартоничек притежава половината от единия процент от акциите, които не се държат от семейството на Келнер.

Влиянието на бизнесмена беше толкова голямо, че след смъртта му чешките медии заговираха, че промените в конгломерата могат да променят и външната политика на Чехия.

Междувременно опитите на президента Земан, който е изправен пред сериозни здравословни проблеми, да ориентира Чехия на изток срещат все по-голяма съпротива от политическия елит в страната. Това се случва на фона на дипломатически бедствия, които отдалечават все повече Прага от Москва и Пекин. "Загубата на влияние на Земан е почти толкова пагубна за PPF, колкото и смъртта на Келнер”, твърди източник от компанията пред ДВ.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com