Наводненията в Европа ще струват 4,5 милиарда долара

Наводненията в Европа ще струват 4,5 милиарда долара | StandartNews.com

Цюрих. Наводненията в Централна Европа през последния месец може да струват на застрахователните компании $ 3.5-4.5 млрд. евро, само половината от предишната оценка, но повече, отколкото са били изплатени за последните големи наводнения през 2002 г.

Прогнозата от Swiss Re дойде на фона на по-ранно предупреждение от агенция за моделиране на щети, че загубите може да достигнат 8 милиарда щатски долара. Това доведе до покачване на акциите на Swiss Re и други фирми, работещи в сектора.

Наводненията в началото на юни принудиха чешки войници да издигнат метални бариери и трупат чували с пясък за защита на историческия център на Прага. Аварийни работници, войници и доброволци работиха отчаяно да укрепят защитата от наводнения в градовете по поречието на Дунав и р. Елба, като Германия бе сред най-тежко засегнатите.

GDV миналата седмица прогнозира, че германските застрахователи ще се изправят пред искове за щети на близо 2 милиарда евро (2,570 милиарда щатски долара), малко повече от 1,8 млрд.евро при предишните наводнения.

Наводненията, които удавиха историческия Стар град на Прага и други градове през 2002 г., излязоха на застрахователите около $ 3,40 милиарда.

Най-големият презастраховател в света, Munich Re, ще публикува своята оценка на застрахователната индустрия и икономически загуби във вторник, в преглед на природни тебедствия през първата половина на годината.

Тя ще пусне фигура за своя дял от загубите от наводненията, които засегнаха и градове в Австрия, Унгария, Полша и Словакия, с втора данни тримесечие приходите на 6 август.

Swiss Re заяви, че мерки, като подвижните бариери срещу наводнения, използвани в Прага, са спасили много региони от значителни загуби.

"Благодарение на навременните мерки за превенция, големи площи са били спасени от наводнения", каза Matthias Weber от Swiss Re

"Това първо голямо природно събитие ще повлияе върху резултатите от второто тримесечие", каза Стефан Шуерман от Vontobel.

Акциите на Swiss Re се търгуваха в увеличение от  1,2% при 71,10 швейцарски франка от 05:50 ч, а застахователният индекс STOXX Europe 600 се повиши с 1,9%. Акциите на Munich Re поскъпнаха с 2.4%.

Swiss Re отчете 21% ръст на печалбата през първото тримесечие, в резултат на приходи от такси, ниски загуби от застраховки и след изтичането на споразумението с Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай