Наплив за държавни ниви

Наплив за държавни ниви | StandartNews.com

София. Земеделци и животновъди обикалят областните дирекции по земеделие, за да проверят кои са парцелите от държавния поземлен фонд, обявени за продажба.

Заявленията за участие в търговете се увеличават, макар и бавно, казват служителите. Остават още два работни дни до началото на първите търгове за продажба на земи от държавния поземлен фонд. До края на месеца се очаква да минат всички процедури за приватизация на около 104 000 декара земеделски парцели. От обявените първоначално за продажба 154 000 декара земеделското министерство обяви, че ще извади около 50 хил. дка. Това са близо 70 ливади и пасища, попадащи в НАТУРА 2000, и 6 защитени местности публична държавна собственост. Продават се както ниви, така и пасища и ливади.

Продажбата на държавните ниви ще донесе поне две ползи за страната ни, смята евродепутатът Мария Габриел. Тя е и единственият представител на страната ни в земеделската комисия на Европарламента. Първият плюс е, че тази земя, която в момента пустее, ще влезе в оборота и ще започне да носи приходи. Другата полза е възможността да усвоим големи суми, предвидени за подпомагане на фермерите на единица площ след 2014 г. Габриел припомня, че ако пустеещите ниви не започнат да се обработват до 2013 г., те няма да подлежат на подпомагане в следващия програмен период до 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай