"Набуко" е пред провал

"Набуко" е пред провал | StandartNews.com

Виена. Консорциумът „Шах Дениз II" се отказа от проекта „Набуко – Запад", с което проектът за алтернативни доставки на газ за Европа е на път да отпадне. Компанията е съобщила, че е предпочела конкурентния проект за Трансадриатическият газопровод (TAП), част от т.нар. Южен газов коридор. Тази тръба заобикаля България и Румъния.

„Консорциумът „Шах Дениз II" информира OMV като акционер в „Набуко" за решението си относно пътя за транспортиране на газ към Европа. „Набуко - Запад" не е избраният проект", заяви австрийската петролна и газова компания в свое изявление.

По данни на Агенция „Франс прес" за решението вече е информирано и гръцкото правителство, откъдето проектът ТАП преминава.

„Набуко – Запад" е наследник на газопровода „Набуко", но е една трета по-къс. Тръбата беше обявена за приоритет от Европейския съюз в опитите за ограничаването на зависимостта на континента от руските газови доставки. Трасето на газопровода минава и през Румъния и България, като само преди дни проектът беше потвърден като приоритетен от премиерите на двете страни Виктор Понта и Пламен Орешарски.

Консорциумът „Шах Дениз II" е кръстен на едноименното газово находище в азербайджанската част на Каспийско море, което разработва, и е ръководен от British Petrolium и азербайджанската държавна компания Socar.

Газопроводът трябваше да започне да бъде изграждан през тази година и да стартира доставките на каспийски газ до Европа от края на 2017 година.

Находището "Шах Дениз" е основният източник за тръбата, но още има шанс консорциумът да не се откаже от нея, коментира австрийският вестник „Die Presse". Тепърва предстои среща на компаниите в него и фирмите, участващи в ТАП, както и с ръководствата на държавите, през които преминава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай