На 3 март: Руският газ поевтиня с над 40%

Новината обяви премиерът Бойко Борисов

На 3 март: Руският газ поевтиня с над 40% | StandartNews.com

Рязко понижение на цената на доставяния у нас руски газ обяви премиерът Бойко Борисов навръх националния празник 3 март. След антимонополното решение на ЕК и двустранни преговори, „Газпром“ днес официално са изпратили подписан договор, който предвижда синьото гориво да е с над 40% по-евтино.

Новият ни договор с „Газпром“ е с най-голямо намаление на всички държави, които предоговорят – над 40 %, заяви Борисов на брифинг в МС. И допълни: „Подходихме професионално с безценната помощ на ЕК“. „Постигнатото намаление на цената на природния газ е безпрецедентно, българските индустриални и битови потребители ще се възползват от пазарни цени“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 „Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР през април цена от 26,29 лв. за мегаватчас, което в сравнение със сегашните 44,04 лв. е намаление в размер на 40,3%, посочи и шефът на дружеството Николай Павлов.

Освен това, новата ценова форма с хъбова индексация ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август и „Газпром“ ще връща на „Булгаргаз“ суми, които пък ще стигнат и до клиентите на българската компания. Това ще стане в едномесечен срок след решение на КЕВР за новите цени.

Според изчисленията на Павлов резултатът от това ще бъде възстановяване на 150 млн. лв. с ДДС. Ценообразуването от 1 март ще бъде на месечна база.

Бойко Борисов напомни, че преговорите бяха в ход през последните 7 месеца и видя символика в деня, в който Руската федерация е върнала договора на България с намалена цена – именно Националния празник 3 март.

„През това време трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора, които изобщо не правят разлика между търговски договори и политически преговори. Проведохме ги професионално, с безценната помощ на Европейската комисия и неслучайно и днес на 3 март сутринта от страна на „Газпром“ ни върнаха договорът подписан. Има символика. Благодаря и на колегите от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното. Винаги сме благодарили и изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на България по време на войната и Освобождението ни“, отбеляза той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай