Мюнхен иска Летище София на концесия

Мюнхен иска Летище София на концесия | StandartNews.com

40 инвеститори от Бавария идват у нас през октомври

Летище Мюнхен проявява интерес към концесията на Летище София. Това стана ясно по време на визитата на министъра на икономиката Божидар Лукарски в Мюнхен и срещата му с баварския държавен министър на икономиката Илзе Айгнер. На форум, на който участва министър Лукарски, интерес към инвестиции в България са заявили компании в IT сектора, фармацията, ВЕИ сектора и железопътния транспорт. "Политическата стабилност и икономически ръст, които успяхме да постигнем за осем месеца от съставянето на новото правителство, ни превръща в перспективна дестинация за немски и баварски инвестиции", каза министър Лукарски.

"Нашите фирми търсят стабилност и ефективна публична администрация", заяви министър Айгнер, като посочи, че фокус в насочването на инвестициите към България ще бъдат IT секторът и машиностроенето. През октомври в България ще дойде бизнес делегация, в която участие вече са заявили 40 баварски компании. На срещата бе обсъдена и възможността за сключване на меморандум за сътрудничество между Българска агенция за инвестиции и съответните институции от немска страна - Invest in Bavaria и Bayern International. Изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев посочи, че такова сътрудничество би могло да бъде ценно за баварски и немски компании с производства в Гърция, които заради кризата обмислят да ги преместят в България.


Като сфера за потенциално сътрудничество между България и Бавария бе обсъдено и въвеждането на дуалното обучение у нас. Германия финансира съвместни проекти за въвеждането на системата с 11 държави, в които би могла да се включи и България. Министър Айгнер предложи обучения на кадри в Германия, които да приложат немския опит в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай