Миньорите със 784 лв. минимална заплата  

Вдигаме възнагражденията, даваме пример на всички останали индустрии, посочи проф. Николай Вълканов

Миньорите със 784 лв. минимална заплата   | StandartNews.com

784 лева става минималната заплата в минно-геоложкия бранш. Това предвижда подписаният на 5 февруари Отраслов колективен трудов договор. Парафи под него сложиха председателят на Българската минно-геоложка камара проф. Николай Вълканов, шефът на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ инж. Валентин Вълчев и лидерът на миньорският синдикат в КТ "Подкрепа" Владимир Топалов.
Минималното възнаграждение в сектора се увеличава с размера на националното, което скочи от 510 на 560 лева от 1 януари 2019 г., но умножено с коефициент 1,4. 
Освен това, за всяка година придобит трудов стаж се заплаща допълнително възнаграждение в размер на 0,9 на сто от основната заплата за работещите при надземни условия и 1 процент за работещите при подземни условия.
Към придобивките, за които се договориха работодатели и синдикати, са и увеличение на минималната стойност на безплатната храна и добавките в размер, не по-малък от 5 лв. на отработен ден, а за трудещите се под земята - не по-малко от 6,50 лв.
Договорени са и размерът на допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд, както и заплащането за извънреден труд - не по-малко от 50 % за работата през работните дни и до 120% за работа на официален празник.
Контрактът предвижда допълнителни придобивки и за служебното облекло, и за почивките на служителите. Той е за 2 години и ще важи до 2021 г.
"Минно-добивната индустрия беше първата, която подписа браншови колективен договор още през 1991 година. Сега тя отново дава пример за всички останали индустрии", посочи председателят на минната камара проф. Николай Вълканов. "С подписването на днешния Отраслов колективен договор заплащането в бранша се увеличава с 10 % и така се запазва сред най-високите в страната“, каза още проф. дтн инж. Николай Вълканов.
Заплатите в минния бранш са сред най-високите в страната. За 2017 г. брутното месечното възнаграждение на наетите е било в размер на 1540 лева. Това е с близо 50% по-високо от средното у нас.
"Няма друг бранш, който да прави такова увеличение на заплатите. Гордеем се с това. И ако другите се оплакват от липса на работна ръка, при нас е наплив", коментира  Владимир Топалов от "Подкрепа". 
"Това, че първият подписан браншови договор за тази година е в нашия сектор, е знак за високото доверие между работодателите и синдикатите в бранша. Показва готовността на компаниите да искат за работещите сигурност, по-високи доходи и безопасни условия на труд", заяви Валентин Вълчев от КНСБ. По думите му този контракт трябва да служи за пример за всички останали браншове в икономиката на страната, които трябва да последват работещите в минно-добивната индустрия.
в сектора, който осигурява близо 5% от БВП на страната, са пряко заети над 23 000 хил. души. 
След подписването бяха връчени дипломи на преподаватели от Минно-геоложкия университет в столицата за „доктор“ и „доктор на науките“ и за заемане на академични длъжности „професор“, „доцент“ и „главен асистент“, 


----------------
На снимката (отляво на дясно): инж. Валентин Вълчев – председател на Федерация на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, проф. дтн инж. Николай Вълканов – председател на Българска минно-геоложка камара, инж. Владимир Топалов – председател на Синдикална 
миньорска федерация „Подкрепа“.

--------------------------------
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай