Министри казаха "да" на ковид парите от ЕС за България

Планът за възстановяване на България предвижда 6,3 млрд. евро безвъзмездни средства

Министри казаха "да" на ковид парите от ЕС за България | StandartNews.com

Икономическите и финансовите министри на Европейския съюз (ЕКОФИН) на свое заседание днес дадоха зелена светлина на националните планове за възстановяване и устойчивост на България и Швеция. Съветът ще ги одобри на писмена процедура скоро след проведената днес неформална видеоконференция на министрите, предаде БНР.

След като решенията бъдат официално приети, България и Швеция ще могат да използват средствата по Механизма за насърчаване на икономическото възстановяване от пандемията от Covid-19.

Планът за възстановяване и устойчивост на България предвижда 6,3 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства.

Страната ни възнамерява да използва 58,9% от тях за целите си в областта на климата.

25,8% от средствата пък ще бъдат предназначени за цели в областта на цифровите технологии, като например повишаване на цифровите умения и цифровизацията на публичната администрация, а и за подкрепа за развитието на мрежи с много голям капацитет в цялата страна.

Бъдещите плащания от механизма ще се извършват, след като страните членки изпълнят ключовите етапи и цели, определени за отделните инвестиции и реформи.

От Министерството на финансите потвърдиха съобщението от ЕКОФИН и припомниха подробно как ще бъдат харчени парите:

Основните проекти в областта на здравеопазването са закупуване на високотехнологична апаратура за 35 звена за педиатрична грижа и за 14 звена за диагностика и лечение на онкологични заболявания; закупуване на 6 медицински хеликоптера с цел обхващане на територията на страната за предоставяне на спешна помощ в златния час; транспортиране на пациенти между болници; модернизация на услугата 112.

В областта на образованието основните проекти са за оборудване на над 2240 специализирани класни стаи за наука и технически предмети; създаване на 4 научни центъра за развитие на STEM образованието в България; повишаване на квалификациите на 39 000 учители в сферата на STEM обучението.

За модернизация на транспорта е предвидена покупка на 42 електрически влака за крайградски линии в София, Пловдив и др.; 20 бързи електрически влака за основни междурегионални направления в страната и 18 локомотива.

За постигане за енергийна ефективност и Зелен преход в Плана са заложени инвестиции в цялостно енергийно обновяване на многофамилни жилищни, търговски и публични сгради с до 100% субсидия с цел 30% подобрение на енергийна ефективност; изграждане на 600 МВт (общо 6000 МВтч) мощности за съхранение на електроенергия; проучвания за геотермален потенциал на 6 локации из цялата страна и потвърждаване на съществуващите залежи; изграждането на пилотна геотермална централа за топло и/или електроенергийно производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай