Министър обясни от къде ще вземем газ, ако руснаците ни го спрат

Преговаряме за по-големи количества от Азербайджан

Министър обясни от къде ще вземем газ, ако руснаците ни го спрат | StandartNews.com

"Булгаргаз" заедно с Българския енергиен холдинг (БЕХ) правят всичко възможно, при настъпване на допълни рискове за доставките на природен газ, количествата, които България получава по дългосрочния договор с Азербайджанската компания СОКАР, да бъдат увеличени.

Това каза министърът на енергетиката Александър Николов в отговор на депутатски въпрос по време на изслушването му в Комисията по енергетика. От гледна точка на алтернативни трасета България има достъп до възможност за доставки на втечнен газ от терминала край Ревитуса.

"Всички възможни партньори с достъп до природен газ от Северна Америка са изследвани", добави Николов. 

Към момента няма проблеми с доставката на другите алтернативни горива и нефтени продукти, допълни министър Николов. Ако се стигне до рискове с доставката им, ще бъдат предприети конкретни мерки. "Към момента цялата система функционира нормално, което не изключва подготовката на БЕХ и правителството при настъпването на форсмажорни обстоятелства", заяви министърът.

На въпрос кога ще бъде готов интерконекторът Гърция-България, Николов отговори, че на 1 юли тази година трябва да е готов и няма промяна в това отношение.

Двете ключови "сърца" на електроенергийната система в България - АЕЦ "Козлодуй" и Маришкият басейн, са обезпечени с горивата, необходими да произвеждат електричество, изтъкна министърът. Освен това електроенергийната система на страната ни е в малка степен зависима от природния газ. "Към момента дружествата изглеждат стабилно, особено ако за референция се използва геополитическата ситуация", обяви Николов. 

Министърът не пожела да коментира дали България ще строи нови ядрени мощности.

"За да може да стане бързо, е ясно къде може да стане - в Козлодуй може да стане", заяви Николов.

Той обаче изтъкна, че който и да е инвеститор в момента гледа две неща - директна инвестиция на капитал на конкретно дружество, което ще изгражда, и цената за получаване на конкретен ресурс. И двете неща заради геополитическата обстановка не могат да бъдат прогнозирани. Освен това в момента дори няма яснота дали руските плавателни съдове ще имат достъп до Черно море. "Ако нямат, какво се случва с отработеното гориво", попита Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай