Мика Зайкова предупреди какво ще стане, ако токът поскъпне

В производството на всички стоки и услуги инфлацията наближава 40%, каза Красимир Дачев

Мика Зайкова предупреди какво ще стане, ако токът поскъпне | StandartNews.com

"Случиха се най-неприятните неща, инфлацията хвърчи нагоре." За това предупреди икономистът и бивш депутат от ИТН Мика Зайкова пред БНТ, въпреки че всички българи отдавна са го усетили по джоба си.

Действията на правителството продължават да бъдат проинфлационни, твърди експертът-ветеран.

"Няма как да не кажа - каквото ние сами си направим, Господ не може да ни го направи". В Плана пишело неща, които много притеснили Зайкова - до 30 септември 2024 г.  дружествата, които произвеждат електроенергия от въглища, ще трябва да се приспособят към пазарните условия, ако ги има. До 2024 г. може и да ги няма ТЕЦ-овете", предупреди Зайкова. 

Тя посочи, че даването на пари е проинфлационен фактор. Ако се вдигнат цените на тока за домакинствата, нещата ще станат неуправляеми, предупреди Зайкова. 

Във връзка с напрежението в коалицията за нов управител на БНБ, Зайкова е възмутена, че се постъпва така лошо с кандидата на ИТН Любомир Каримански, който е добър за Световната банка, но не е добър за нас. "Много ми се искаше аз да препитам кандидатите, но не можах", пошегува се Зайкова. 

Тя коментира и позицията на депутатката от ИТН Виктория Василева, която написа пост във фейсбук, който завърши с думите: "Кого лъжете, бе!!! Мишоци..."

"Моля ви, недейте да обиждате мишоците", изцепи се в типично свой стил бившата шефка на НС.

Заместник-председателят на БТПП Красимир Дачев добави, че има много нахвърлени антиинфлационни мерки. Всички други, които се хвърлят в обществото, нито са обсъждани в коалицията, нито нищо, разкритикува Дачев. В производството на всички стоки и услуги инфлацията наближава 40% и кой ще я спре, докато стигне до потребителите?, запита Дачев. Той настоя за дългосрочни договори за ток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай