„Майкрософт” взима подразделение на „Нокиа”

Сделката е за 7,2 млрд. долара

„Майкрософт” взима подразделение на „Нокиа” | StandartNews.com

Американската компания „Майкрософт" обяви, че има намерение да купи подразделение на „Нокиа" за производство на мобилни телефони.

Сделката за продажба възлиза на 7,2 милиарда долара. Сегментът на финландската компания трябва да бъде предаден в първата четвърт на 2014 г.

Всички патенти на "Нокиа" за мобилните устройства ще преминат в ръцете на „Майкрософт".

"Макрософт" ще са сдобие с всички патенти на "Нокиа", а 32 000 служители на финландската компания преминават на подчинение на софтуерния гигант. Шефът им Стивън Елоп напуска поста си, за де се избегне конфликт на интереси. Елоп напусна "Макрософт" през 2010 г., за да оглави Нокиа.

Акциите на Нокиа поскъпнаха с 40% на фондовата борса в Хелзинки. При затварянето вчера те се продаваха за 2,96 евро за акция. Днес при подновяването на търговията те се търгуваха в диапазон между 4,15-4,2 евро.
Експерти отбелязват, че сделката е повратна точка в усилията на "Макрософт" да разнообрази дейността си и да се превърне от производител на операционни системи в компания, предоставяща различни услуги.

"Макрософт" навлезе на пазара на мобилни устройства едва през 2012-а. Таблетът Surface обаче не се продава добре, което може да коства поста на сегашния директор Стив Балмър. Главен претендент за негов заместник е Стивън Елоп.

Допреди няколко години "Нокиа" бе най-големият производител на мобилни телефони в света, но пропусна революцията на смартфоните. Финландците заложиха на операционната система Windows Phone, след като техният софтуер Symbian се провали тотално срещу конкуренцията на iOS и Android.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай