Мамят чужденци с курса на еврото

Данъчни налазиха 15 сарафски бюра в Слънчев бряг

Мамят чужденци с курса на еврото | StandartNews.com

Бургас. Четири екипа на приходното ведомство в Бургас съвместно с полицаи налазиха сарафските бюра в Слънчев бряг. На прицел бяха най-оборотните 15 чейнджа. Акцията е заради промяната в наредбата за дейността на обменните бюра, според която маржът между официалния курс на БНБ и този на валутните бюра от 20% стана 5%.

Валутният закон влезе в сила преди седмица, а в 7-дневен срок чейнджовете трябваше да се съобразят с изискванията. Проверените вчера обекти бяха изрядни. Хората се жалват заради заблуди и измами основно на тел. 112, само един сигнал е постъпил в НАП Бургас, каза Стефан Банкин, началник-отдел "Оперативен контрол" там.

Табели, на които е написана подвеждаща информация за курса на чейндж бюрата. Това е основното, от което се жалват туристите в Слънчев бряг. От игрите на сарафите си патят най-вече чужденците. "Обикновено пишат курс купува 1,95 лв. за евро и човекът разбира, че ще му изкупят еврото на този курс. Оказва се обаче, че бюрото дава 1,60 за евро, а го продава на обявените 1,95 лв.", посочи Стефан Банкин едно от честите нарушения. Според закона глобата в тези случаи е от 2000 до 6000 лева и възможност за запечатване на обекта за месец. С тази радикална промяна данъчните очакват възможностите за измама да бъдат сведени до минимум. Няколко са били обменните бюра, чиито котировки са били на ръба на разрешените до момента 20%. Сега с промяната от 20 на 5% спрямо фиксинга на БНБ това ще бъде пресечено.
В момента се прави ревизия на бургаска фирма, чиято собственост са 7 обменни бюра на територията на комплекса. В началото на сезона тя беше обект на проверки заради оплаквания на граждани и туристи - за табели пред обменните бюра с котировки, които заблуждават клиентите.

Сарафите в Слънчев бряг коментираха, че променените условия ще ги ударят по джоба, защото трябва да избиват високите наеми за помещенията. "Ние сме на принципа "ден година храни, работим по два-три месеца само през сезона, как да изкараме за разходите?", контрира проверяващите валутна касиерка.

От началото на лятото данъчните са извършили над 1400 проверки по Южното Черноморие. Инспекциите са завършили със съставянето на 412 акта за нарушения, от тях 210 за неиздаване на касова бележка. Почти всяка трета проверка завършва със съставянето на акт за нарушение.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай