Махат офшорките от вятърните централи

Компании, регистрирани в данъчен рай, няма да може да купуват държавни земи и гори

Махат офшорките от вятърните централи | StandartNews.com

София. Забранените за офшорни компании дейности да се увеличат с 8 до общо 28, решиха депутатите от бюджетната комисия към парламента. Те гласуваха на второ четене новия закон за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици, внесен в парламента от депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Добавените забрани за офшорките включват получаване на лиценз за платежни институции, участие в търговски дружества с държавен или общински дял, придобиване на държавни земи и гори, участие в публично-частни партньорства, участие в социологически агенции, в компании, които извършват независими финансов одит или са оценители, както и участие в компании, извършващи дейност по закона за енергия от възобновяеми източници.

Във внесения от Йордан Цонев и Делян Пеевски законопроект се забранява на офшорки да кандидатстват за обществени поръчки, да участват в спортни клубове и издаването на вестници. В закона са предвидени и няколко изключения като например за компании, които се търгуват на регулирани пазари. Но всички офшорки, които твърдят, че отговарят на тези изключения, ще трябва да влязат в регистър към Търговския регистър и да посочат реалните си собственици, решиха депутатите.

Законът влиза в сила от 1 януари 2014 г., като фирмите, които не отговарят на новите правила, ще имат 6-месечен период да спазят закона.

Предлагат данък върху доходите от хазарт

Данък да се плаща и върху доходите от хазарт, предложи депутатът от БСП Румен Гечев при гласуване на второ четене на промените в Закона за хазарта от бюджетната комисия към парламента. "Нямам нищо против, ако спечеля 5 млн. лв., да платя данък от 10%", каза Гечев. Председателят на комисията Йордан Цонев му обеща предложението да бъде обсъдено.

Софтуерът на игралните автомати за хазартни игри в интернет ще трябва да осигурява възвръщаемост от поне 80% от заложената сума, решиха депутатите. Сега такова изискване има за автоматите в игралните зали.

За издаване и поддържане на лиценз за хазартна дейност ще се плаща еднократна такса от 100 000 лв. и такса в размер на 20% върху разликата между получените залози и изплатените печалби.

Двойно се увеличават глобите за организатори на онлайн хазарт без лиценз, като те ще бъдат между 1 и 2 млн. лв. Достъпът до сайтовете за залози ще продължи да бъде блокиран. Но компании ще отпадат от "черния" списък до получаване на лиценз, ако след 1 януари подадат документи за получаването му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай